18.11.2014 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Komise v příštích dnech předloží nový návrh rozpočtu EU pro 2015

Evropská komise v příštích dnech předloží nový návrh rozpočtu EU na rok 2015. Po nočním krachu vyjednávání mezi členskými zeměmi a europarlamentem to dnes potvrdila eurokomisařka pro rozpočet a lidské zdroje Kristalina Georgievová. Snažit se prý bude, aby se všechny zainteresované strany na podobě rozpočtu shodly do konce letošního roku.

O půlnoci z pondělí na úterý vypršel termín pro dohodu mezi členskými zeměmi EU a europarlamentem o původním návrhu rozpočtu, který komise předložila už před několika měsíci.
Komisí nabídnutých 142,1 miliardy eur (3,98 bilionu Kč) v platbách a přes 145 miliard eur v závazcích navrhly členské země poněkud snížit. Parlament naopak prosazoval zvýšení částek, především ale domluvu o rozpočtu pro příští rok podmiňoval uzavřením dohody o úpravách rozpočtu letošního.
Jednalo se především o to, jak vyřešit několik let narůstající balík komisí neproplacených účtů souvisejících hlavně s kohezními fondy. Na počátku příštího roku by to mohlo znamenat částku mezi 26 až 28 miliardami eur (728-784 miliard korun).
"Musíme na to najít konkrétní odpověď," uvedl liberální francouzský europoslanec a šéf rozpočtového výboru Jean Arthuis. EU podle něj nemůže důvěryhodně říkat členským zemím, aby dodržovaly rozpočtovou disciplínu, když sama nesplácí své vlastní závazky.
Europoslanec si dnes po krachu vyjednávání postěžoval také na přístup členských zemí. Ty podle něj byly dlouhou dobu "paralyzovány" a svou pozici k rozpočtovým změnám pro letošní rok parlamentu předložily až v poslední den lhůty, tedy v pondělí.
Pokud se ani nový návrh rozpočtu pro příští rok nepodaří schválit do konce roku, začne v EU fungovat zdejší verze "rozpočtového provizoria" - každý měsíc bude moci být utracena jen jedna dvanáctina rozpočtu z roku 2014 nebo, pokud by se jednalo o nižší sumu, jedna dvanáctina částky z návrhu rozpočtu pro rok 2015.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down