Projekt Ovocnářského institutu je téměř hotový

Stavba několika objektů Ovocnářského výzkumného institutu v Holovousích na Jičínsku za 378 milionů korun je téměř hotová. Samotný výzkum v nových prostorách by měl začít na jaře příštího roku. Celkové náklady na stavbu, výzkumný projekt, vnitřní vybavení či zemědělskou techniku činí 567 milionů korun. Uvedl to jednatel Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Jaroslav Vácha. Institut, jehož stavbu plně hradí dotace z fondů Evropské unie, by se měl stát špičkovým pracovištěm českého ovocnářského výzkumu. Dnes byl slavnostně zahájen provoz nového skladu ovoce.

Sklad vznikl přestavbou bývalého chlazeného skladu a přišel asi na 40 milionů korun. Kromě dvou původních komor má i sedm dalších samostatných plynotěsných komor. V nich lze regulovat teplotu, obsah kyslíku a dusíku v ochranné atmosféře. Dále sklad disponuje 18 malými boxy, v nichž lze dělat vědecké pokusy s řízenou atmosférou při skladování ovoce. V hale skladu je i moderní zařízení na třídění ovoce.  V souladu s výzkumným projektem již ústav také přijal zhruba 30 nových pracovníků, z nichž asi polovina jsou vysokoškolsky vzdělaní výzkumníci. Celkem má ústav nyní 100 pracovníků. Součástí projektu institutu je vedle hlavní budovy s laboratořemi a skladu i vybudování výzkumného skleníku, dvou objektů garáží pro zemědělskou techniku a skladu obalů. Stavební část projektu by měla být zcela hotová v lednu. Od loňského srpna ji dělá sdružení Jablko, které tvoří firmy Hochtief CZ a BAK stavební společnost. Dosud holovouský výzkumný ústav, jehož vznik spadá do roku 1951, sídlí v pronajatém areálu místního zámku. Možnosti jeho rozvoje by bez stavby nového ústavu byly velmi omezené.

Institut by měl pomoci zvýšit konkurenceschopnost českého ovocnářství v Evropě. Měl by se stát i vzdělávací základnou pro české ovocnáře. České ovocnářství ročně tvoří hodnotu kolem tří miliard korun a dává práci přibližně 6000 lidí.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down