Na jaře dokončí Střední škola zemědělská a veterinární v Lanškrouně výstavbu vlastní mlékárny. V polovině roku spustí zkušební provoz. Mlékem, máslem, smetanou či sýry bude zásobovat školní jídelnu, řekl ředitel školy David Hruška.
Škola má vlastní farmu, čtyřicítka dojných krav denně produkuje kolem 1000 litrů mléka. V novém provozu se studenti následně naučí mléko zpracovávat. "Máme například první absolventy veterinárního oboru, součástí výuky je i výroba potravin a hlídání jejich kvality," řekl Hruška. V prvním čtvrtletí by měly skončit stavební práce. Škola ještě vybírá dodavatele technologií na zpracování mléka. Projekt vyjde přibližně na deset milionů korun. Výstavbu hradí 15 procenty zřizovatel školy, pardubické hejtmanství a zbylou částku zaplatí dotace Evropské unie. Mlékárna nesmí pět let vykazovat zisk, protože jde o evropský projekt. "Výrobky budeme dodávat do naší jídelny. A předběžně jsme domluvení s městem, že zapojíme i další školní jídelny základních škol ve městě. Musíme mít pět let nulovou marži," řekl Hruška.
Studenti se zpočátku naučí tepelně zpracovávat kravské mléko, vyrábět máslo a smetanu a tvarohové sýry, později začnou s výrobou i dlouho zrajících sýrů. Škola má 280 studentů z celé země. Větší zájem mají o veterinární obor než o agropodnikání.*