Poměr spotřeby lahvových piv a sudových je v ČR zhruba vyrovnaný

Některé české pivovary loni zaznamenaly pokles výstavu. Jedním z důvodů je růst počtu minipivovarů, které posunuly cenovou hladinu piva výše. Pivo tak začíná být drahou záležitostí. Uvedl to v Brně pivovarský odborník Antonín Kratochvíle, který v minulosti řídil například Budějovický Budvar.

Podle něj se konzumenti vracejí k lahvovému pivu, což má také vliv na počet piv, které spotřebitel vypije. Podle Kratochvíle je nyní poměr spotřeby lahvových piv a sudových v ČR zhruba vyrovnaný, v minulých letech převažovalo sudové pivo.
Podle Kratochvíle je český pivař zvědavý, ale tradicionalista. Když se na trhu objeví novinka, tak ji chce ochutnat, ale pak se vrátí ke klasickému pivu, uvedl. Jako příklad zvolil nedávný boom pivních mixů. Ty už ale podle něj pomalu umřely.
Pokles prodeje v loňském roce ohlásil zatím například Pivovar Svijany na Liberecku. V prosinci uvedl, že loni dodal na trh 570 000 hektolitrů piva. Je to zhruba o pět procent méně než o rok dříve. Je to poprvé od obnovení výroby v roce 1998, kdy výstav pivovaru meziročně klesl. Důvodem je pokles spotřeby sudového piva v restauracích, který pivovar nemohl vykrýt zvýšením dodávek piva lahvového kvůli výstavbě nové plnicí linky na lahve. Naopak například poličskému pivovaru produkce vzrostla a je na úrovni kapacity pivovaru.
Kratochvíle řekl, že je zatím brzy hodnotit, jak se produkce jednotlivých pivovarů projeví v celkové produkci oboru. České pivovary v roce 2013 uvařily 19,3 milionu hektolitrů piva, to je o 0,6 procenta více než o rok dříve. Zatímco domácí spotřeba meziročně klesla o 1,1 procenta, pivovarníci vyvezli meziročně o devět procent více zlatavého moku. Lidé nadále pili méně piva v restauracích, podíl na celkové spotřebě klesl na historické minimum.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down