Spotřeba ovoce v České republice po poklesu v letech 2010 až 2012 opět stoupá. Předloni spotřeba ovoce vzrostla o tři procenta na 76,8 kilogramu na osobu a za loňský rok se čeká další růst na více než 77 kilogramů. Spotřeba by měla jít nahoru i letos, kdy by ji měly významně podpořit nižší ceny jablek. Uvedl to předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
Zatím nejvyšší spotřeba ovoce v ČR byla v roce 2009, kdy dosáhla 90,4 kilogramu ovoce na osobu. V následujících letech hospodářské krize lidé začali na nákupu ovoce šetřit, méně kupovali i výrobky z ovoce, například dražší vysokoprocentní džusy. Pokles spotřeby přitom nepostihl jen domácí ovoce, ale dolů šlo i jižní ovoce. Nyní se podle Ludvíka spotřeba zase začíná odlepovat od země.
Největší podíl na spotřebě mají jablka. Ze spotřeby 26,7 kilogramu na osobu v roce 2009 se propadla na 19,1 kilogramu v roce 2012. Loni se spotřeba jablek podle odhadu ovocnářů dostala na 21 kilogramů. Ceny jablek jsou nyní nízko, a to kvůli embargu na dovoz ovoce do Ruska a kvůli loňské velké úrodě jablek v Evropě, řekl Ludvík. Farmářské ceny jablek klesly o čtvrtinu na nynějších méně než osm korun za kilogram. Nižší jsou i ceny v obchodní síti, v akcích se kilogram jablek v řetězcích prodává za 15 až 20 korun.
Větší spotřebě jablek v poslední době pomáhá i to, že řada ovocnářů začala produkci sama zpracovávat na stoprocentní pasterované mošty. Umožnila to nová technologie balení, například do pětilitrových obalů. Pěstitelé mošty nabízejí na farmách či farmářských trzích, někteří se s nimi dostali i do obchodních řetězců, řekl Ludvík.
Druhou nejvyšší spotřebu po jablkách mají v souhrnu pomeranče a mandarinky, jichž průměrný Čech ročně v čerstvém stavu nebo ve výrobcích sní asi 11 až 12 kilogramů. Na třetím místě jsou banány se spotřebou kolem deseti kilogramů.*