S Tiborem Nyitrayem, předsedou Svazu vinařů ČR, jsme hovořili o problematice černého trhu s vínem a novele zákona o vinařství a vinohradnictví.
Opět se v poslední době dostala do popředí problematika černého trhu s vínem. Jak se na to díváte?
O problémech s černým trhem hovořím více než rok. Divím se tomu, že se poctiví dovozci a vinotékaři, kterých je dnes mnoho, ještě nedali dohromady, aby měli možnost více odolávat černým dovozům. Já zastupuji Svaz vinařů, našich vinařů, kteří vyrábějí víno z našich hroznů na Moravě nebo v Čechách, jejich zájem je, aby se mohli férově dostat na trh, a tento zájem budu hájit do budoucna.
V současnosti se připravuje novela vinařského zákona. Jak ho hodnotíte?
My jsme byli jejími iniciátory. Před rokem jsme si nechali udělat analýzu stavu černého trhu s vínem a ta zjištění byla tak tristní, že jsme skutečně museli začít bít na poplach a hájit zájmy malých a středních vinařů. Velkých vinařství, která se realizují většinou v supermarketech, se tento problém v zásadě nedotkl. Jejich výsledky jsou i lepší než v době před tím. Dotkl se ale malých a středních českých a moravských vinařů, kteří už neměli možnost dostat se reálně na trh, protože byl zaplevelený nekvalitními, falešnými víny, která se prodávala bez daně z přidané hodnoty. Každý, kdo víno prodával tímto způsobem, měl obrovskou ekonomickou výhodu proti poctivému vinaři, který s nulovým ziskem prodával za cenu, kterou nebyl schopen konkurovat na černo prodávaným vínům.
V současnosti se realizuje nová společná zemědělská politika, jak ji hodnotíte z oblasti vinařů?
My v tom máme jasno, protože jsme se na ni připravovali. Již před dvěma lety jsme podali návrh, že veškeré investice budou z 80 procent směřovat do restrukturalizace a obnovy vinic. Také nedávná soutěž v řezu vinné révy, která se uskutečnila ve Velkých Bílovicích, přispívá vlastně k záměru, aby vinice byly co nejlépe ošetřované.
Zbývajících dvacet procent prostředků by mělo směřovat do podpory kvalitního červeného vína, to znamená zejména do pořizování dřevěných sudů nad 600 litrů a nádob, které slouží k přípravě červeného vína. Myslím si, že je to velice správné, protože když si koupíte jakoukoliv spotřební věc, ať je to traktor, brzy se musí modernizovat, ale vinice tady budou 40 a možná až sto let. A o to nám jde, aby tu zůstalo něco, co je základem českého a moravského vinařství, a tím jsou vinice.
Počítá se s jejich rozšiřováním?
Evropská unie připravila nový systém povolování výsadeb. Prolomil se dosavadní limit, kdy byly nové výsadby zastaveny, a každý rok můžeme vysadit o jedno procento osázené plochy navíc. V praxi to znamená, že už nebude možná pouze opětovná výsadba, která vzniká tím, že se vyklučí vinohrad a může se vysadit jiný. K tomu ještě vzniká právo výsadby, spočívající v tom, že stát může přidělit jedno procento z osázené plochy každý rok. Na příští rok to vychází zhruba 178 hektarů, na kterých se může nově vysadit vinná réva a zvýšit se tak plocha současných vinohradů.
Počítáte s tím, že se budou vysazovat spíše modré, nebo bílé odrůdy?
Myslím si, že to záleží na každém vinaři. Vzhledem k tomu, že dnes máme 66 procent bílých odrůd a 33 procent modrých odrůd, myslím si, že určitá tradice tady je a nepředpokládám, že dojde k enormnímu nárůstu těch nebo oněch odrůd, podle mě poměr zůstane zachován. *