01.04.2015 | 01:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Lesy ČR vytvořily pro nezaměstnané přes 170 sezonních míst

Státní podnik Lesy České republiky vytvořil pro nadcházející lesnickou sezonu od dubna do října po republice přes 170 pracovních míst pro nezaměstnané. Do práce by měli nastoupit v těchto dnech. Novinářům to dnes řekl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Vytvoření míst pro lidi evidované na úřadech práce podnik zavádí nově jako součást sociálního programu v Koncepci strategického rozvoje Lesů ČR na roky 2015 až 2019.

"Chceme se jako státní podnik chovat společensky odpovědně," řekl Szórád. Nezaměstnané podnik vezme do pracovního poměru. V lesích budou čistit les a příkopy od odpadků, likvidovat černé skládky, vyvětvovat lesní porosty, čistit svodnice u lesních cest, pomáhat při pěstební činnosti. "Měsíčně by si mohli vydělat kolem 14 500 korun hrubého. Odpovídá to mzdě našich stálých výrobních dělníků v pěstební činnosti," uvedl Szórád. Osobní náklady na vytvoření plánovaných až 178 míst podnik odhadl na 50 milionů korun.
Při vytváření nových míst podnik navázal spolupráci se 49 úřady práce, které v rámci svých programů poskytují finanční příspěvek na zřízení míst. "Preferujeme lokality s vysokou nezaměstnaností. Práce je vhodná pro lidí, kteří mají určitý vztah k přírodě a nevadí jim manuální práce venku. Nepožadujeme speciální kvalifikaci," uvedl Szórád.
Program tvorby sezónních míst pro nezaměstnané bude pokračovat i v dalších letech a měl by mít stoupající trend. Například v roce 2017 by měly Lesy ČR vytvořit asi 390 pracovních míst a v roce 2019 by jich mělo být přes 460. Projekt si podnik vyzkoušel loni v Krušných horách, kde přes počáteční potíže nakonec sezonní práci získalo 30 lidí.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down