07.04.2015 | 02:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Evropské miliardy pro jižní Moravu

Jihomoravský kraj by mohl v příštích pěti letech dosáhnout na dotace až 16 miliard korun z evropských fondů. Hejtman Michal Hašek řekl, že na opravu silnic by mohl kraj získat kolem čtyř miliard korun, na obnovu vozidel v regionální železniční dopravě až dvojnásobek. Kromě toho by chtěl Jihomoravský kraj získat tři čtvrtě miliardy na čističky odpadních vod a kanalizaci. S možností čerpat až 360 milionů kraj počítá u nemocnic a až čtvrt miliardy by chtěl na rozvoj cyklostezek. Přes půl miliardy by mohly čerpat krajské střední školy, kde chce kraj podle Haška podporovat především technické učňovské vzdělání. K udělení dotací ale musí kraj splnit mnoho podmínek v různých výzvách.

Regionální operační program Jihovýchod Kateřiny Dobešové je kraj zkušený a evropské dotace čerpá dobře. Míní, že by mohl na maximální výši dotací dosáhnout.
Podle Haška je následující programové období poslední šancí, jak získat velký objem peněz z Evropské unie. "Budeme se snažit vyčerpat všechny peníze, u kterých máme možnost," řekl Hašek. Doplnil, že za uplynulé období jižní Morava spolu s vysočinou získala okolo 20 miliard korun z evropských dotací.
Kraj může získat maximálně téměř 16 miliard korun. První výzvy Hašek očekává po prázdninách. Podle Dobešové je nutné žádat o dotaci včas, mít připravené projekty, vést správně veřejné zakázky, ale také projekty správně udělat a vyúčtovat. "Největší problémy jsou s veřejnými zakázkami, kvůli kterým nastává zdržení nebo korekce," uvedla Dobešová. V případě pochybení může žadatel dostat dotaci menší nebo žádnou.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down