Finanční podporu by lesníkům mohl rozdělovat opět stát

Nejpozději od roku 2017 by se rozdělování finanční podpory vlastníkům obecních a soukromých lesů mohlo vrátit z kompetence krajů ministerstvu zemědělství. Návrh na návrat k centrálnímu rozdělování peněz obsahuje novela zákona o rozpočtovém určení daní. Uvedl to dnes na celostátní konferenci Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL) náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář.

Podle něj je to dlouhodobý a oprávněný požadavek vlastníků lesů, nelze rozdělovat peníze podle různých pravidel.
Rozdělování finanční podpory přešlo ze státu na kraje v roce 2005. Z původní částky kolem 600 milionů korun dnes vlastníci lesů dostávají necelou třetinu, to je kolem 150 milionů korun, uvedl předseda SVOL a pelhřimovský starosta František Kučera. Kraje podle něj každoročně výplatu snižují. Protože peníze nejsou účelově vázány, používají je na jiné účely a vlastníci lesů jsou často až na posledních místech.
Podle ředitele Lesního družstva obcí Přibyslav Jiřího Svobody je přidělování příspěvků prakticky jediným nástrojem státu pro prosazování lesnické politiky. Je stimulací vlastníků, aby dělali něco, co by bez dotací nedělali, například vysazovali víc listnatých stromů nebo prováděli výchovné zásahy stabilizující porosty proti větru nebo těžkému sněhu. Kraje, které dotace zrušily, rezignovaly na prosazování lesnické politiky a to je špatně, řekl Svoboda. Kraj Vysočina je podle něj jedním z mála, který ještě nějaké peníze do lesů dává.
Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR má kolem 600 členů zastupujících zhruba 1200 vlastníků lesů. Obhospodařují zhruba 15 procent lesů v zemi.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down