Novela lesního zákona je podle vlastníků soukromých lesů zbytečná

Novela lesního zákona, která by měla zabránit případné privatizaci státních lesů, je podle vlastníků soukromých lesů zbytečná. Současná legislativa prodej státního lesa řeší dostatečně, uvedl dnes na konferenci Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL) v Pelhřimově jeho předseda František Kučera.

Kučera vysvětlil, že novela by snížila možnost případné směny lesních majetků. Až se vydá majetek církvím, zbudou i státu v určitých lokalitách malé části lesa. Snahou církví i státu bude, aby si mohly sousední les přikoupit nebo různé části směnit. Novela by to znemožnila.
Podle ředitele Lesního družstva obcí Přibyslav Jiřího Svobody by novela zabránila účelným a logickým směnám majetku, které se podle něj dějí neustále. Pokud by směny nebo prodeje byly znemožněny, zůstaly by podle něj mnohdy vlastníkům jen drobné části lesů, které by výrazně zatěžovaly a zdražovaly provoz.

Novelu lesního zákona předložil Poslanecké sněmovně středočeský hejtman Miloš Petera. K prosazení takzvané nezcizitelnosti státních lesů se kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL zavázal ve vládním prohlášení. K novele však vláda zaujala neutrální stanovisko. Dává přednost zpracování vlastní normy, a to i z toho důvodu, že Středočeši úpravu údajně dostatečně nezdůvodnili a odkazují jen na praktické zkušenosti.

Podle náměstka ministra zemědělství Patrika Mlynáře má návrh novely po odborné stránce mnoho nedostatků. Mohl by zkomplikovat nejen převod majetku církvím, ale například i bezúplatné převody krajům pro lesnické školy a jejich odbornou praxi, řekl na konferenci SVOL Mlynář. Ministerstvo zemědělství se podle něj bude problematice věnovat komplexně při přípravě nového lesního zákona, který hodlá připravit nejpozději do roku 2017 i v návaznosti na výsledky letošní národní inventarizace lesů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down