Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2014 celkem 35 361 kontrol. Z tohoto počtu proběhlo 25 394 kontrol v maloobchodní síti, 9011 ve výrobě potravin a celkem 4935 kontrol ve velkoskladech, celních skladech, prvovýrobě a ostatních provozech. Výše pravomocně uložených pokut ve správních řízeních činila v roce 2014 celkově 99 429 300 Kč. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou dnes inspekce zveřejnila.
V loňském roce SZPI zjistila celkem 4276 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků. Z tohoto počtu inspekce zjistila 3974 nevyhovujících šarží v maloobchodní síti, 183 šarží ve výrobě, 89 šarží ve velkoobchodě a 30 šarží v ostatních provozech.
Závadnou šarži SZPI zjistila v průměru při jedné asi ze šesti kontrol v maloobchodní síti, ve výrobě při jedné asi z 50 kontrol. Nevyhovující potraviny tedy SZPI zjišťuje v maloobchodní síti 8x častěji než u výrobců.
Mezi potravinářskými komoditami zjistila SZPI nejvyšší podíl závadných šarží u čokolád a cukrovinek, kde požadavkům legislativy nevyhovělo 68 % odebraných vzorků, dále následuje segment medů s 67 %, přídatných a aromatických látek s 62 % a dehydratovaných výrobků s 54 %. Naopak nejméně závadných šarží inspekce zjistila u obilovin, kde nevyhověla pouze 2 % kontrolovaných potravin a u výrobků z brambor 7 %.
Z hlediska země původu potravin dosáhly srovnatelného podílu nevyhovujících šarží potraviny z České republiky (19,4 %) a ze zemí EU (19,1 %). Největší podíl šarží nevyhovujících potravin měla stejně jako v loni produkce dovezená ze třetích zemí (39,9 %).
SZPI zároveň uložila 13 895 opatření typu zákaz v celkové výši 16 914 975 Kč. Z tohoto počtu bylo 13 768 zákazů uloženo v prodejnách v celkové výši 16 515 676 Kč a 27 zákazů u výrobců v celkové výši 399 299 Kč.
Zjištěná pochybení inspekce v minulém roce zveřejnila prostřednictvím 78 tiskových zpráv. V roce 2014 spustila SZPI v rámci podpory informování spotřebitelů profily na sociálních sítích Facebook a Twitter. Výroční zpráva SZPI pro rok 2014 je k dispozici ke stažení na webu SZPI.*