27.04.2015 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pojištění strojů se vždy vyplácí

Bez nadsázky lze říci, že žijeme v době, kdy člověku v jeho konání a tvoření pomáhá nejvíce strojů v historii. Bez těchto pomocníků bychom zdaleka nedokázali to, co dnes již považujeme za běžné. To do posledního písmene platí i pro oblast zemědělské výroby.

Odvětví zemědělství se jako jedno z mála řadí mezi ty, kde se technika neomezila pouze na podporu primárních aktivit (např. stacionární linky usnadňující chov zvířat nebo mobilní stroje využívané při pěstování plodin), ale další rozvíjená technologie se při zpracování vedlejších produktů zemědělské výroby uplatňuje i v oblasti energetiky. Příkladem jsou bioplynové stanice, jejichž provozovatelem je dnes nejedno zemědělské družstvo.

Intenzivní využívání

Stroje používané v zemědělské výrobě mají společného jmenovatele. Jsou využívány intenzivně a v často náročných podmínkách. Není se tudíž třeba podivovat nad tím, že vznik technických závad je u této techniky v podstatě jistotou a ze všech oborů činností je jejich výskyt de facto nejčetnější. Provozovatel stroje se pak neptá zda, ale kdy k nějaké méně či více závažné poruše, která způsobí poškození nebo dokonce zničení stroje, dojde.

V podnikání je každé poškození či zničení výrobních prostředků potenciální hrozbou existence podnikatele. K eliminaci těchto hrozeb je možné jako účinný nástroj využít nabídku pojištění, které v případě škody zajistí prostředky na obnovu.

Příklad z praxe

Následujícím příběhem se pokusme navodit tu správnou atmosféru pro detailnější pohled na pojištění:

Žně již byly téměř minulostí, v kraji byste nenašli mnoho míst, kde ještě neměli sklizeno. Pan Josef patřil k těm, kdo měl úrodu, jak se říká, pod střechou a už žil dalšími nezbytnými činnostmi, které ho při jeho hospodaření čekaly. Ten srpnový den vyrazil na pole sbírat slámu ve svém John Deeru se zapojeným lisem téže značky. Traktor i lis teprve nedávno splatil v rámci leasingu a již přemýšlel o nabídkách, které jako spolehlivý klient od ČSOB Leasingu obdržel na další stroje, jež by v podnikání také jistě uživil.

Už skoro dvě hodiny křižoval pole a balíky slámy kolem utěšeně přibývaly. Pohledem na přístroje si potvrdil, že venku je skutečně teplý letní den. Pak něco ve zpětném zrcátka upoutalo jeho pozornost. Cosi vzadu bylo špatně.

Když z už zastaveného traktoru vyskakoval ven s hasicím přístrojem v ruce, věděl, že kouř vycházející z lisu znamená jediné, požár. Bohužel, jeden hasicí přístroj na vzniklý požár nestačil a další, větší, který byl připevněný k samotnému lisu, už použít nemohl, lis byl celý v plamenech.

Přivolaní hasiči dorazili brzy, ale i přes jejich profesionální zásah plameny oba stroje zcela zničily. Zpráva hasičů určila jako příčinu vzniklého požáru technickou závadu u lisu.

Když se druhý den pan Josef jakžtakž oklepal z prožitého šoku, uvědomil si, že své stroje má přeci pojištěny u ČSOB Pojišťovny proti všem rizikům v rámci pojištění strojů. Mimochodem, takto odpovědně postupoval i u ostatního majetku, pro nějž mu pojišťovací poradce doporučil optimální rozsah pojistné ochrany. Na druhé straně telefonu se ozval příjemný hlas operátorky, které celou událost oznámil. Další den se po předchozí domluvě u pana Josefa stavil likvidátor na prohlídku zničených strojů a vše zdokumentoval pro potřeby následujícího šetření pojišťovny. Po dodání několika dokladů pojišťovně pan Josef obdržel od ČSOB Pojišťovny pojistné plnění odpovídající časové ceně obou zničených strojů.

Možnosti pojištění

Tolik příběh založený na skutečných událostech. A nyní se již podívejme na možnosti pojištění, které se pro stroje nabízejí. Pro techniku nabízí ČSOB Pojišťovna specializovaný produkt, kterým je Pojištění strojů. Ten se řadí se mezi tzv. technická rizika a poskytuje pojistnou ochranu proti všem rizikům (tzv. all risks), zejména se jedná o chybu konstrukce, vadu materiálu, výrobní vadu, selhání měřicích, regulačních nebo zabezpečovacích zařízení, zkrat, přepětí a také působení lidského faktoru v podobě nesprávné obsluhy, nepozornosti, nešikovnosti, nedbalosti či dokonce úmyslného činu. Můžeme říci, že vše je pojištěno s výjimkou situací uvedených jako výluky v pojistných podmínkách nebo pojistné smlouvě.

Typické škody u mobilních zemědělských strojů s nejzávažnějšími následky jsou zejména:

  • požáry kombajnů během žní a stejně tak lisů slámy,
  • poškození motorů a převodovek, kdy hlavní příčinou je vada materiálu. Výměna celého motoru nebo převodové skříně za novou není neobvyklá,
  • poškození pracovních částí (řezací ústrojí) vniknutím předmětů (kamenů). Často kámen projde celým strojem.

Obvyklá výše škod se v uvedených případech pohybuje v rozmezí 0,5 až 1 mil. Kč.

Průběh likvidace

Pro zdárný průběh likvidace případné škody je třeba počítat s tím, že pojišťovna bude k šetření nároku na plnění požadovat kromě prohlídky poškozených věcí také doložení vybraných dokladů, zejména se jedná o:

  • podrobný popis vzniku škody,
  • vyjádření servisu k příčině vzniku škody,
  • zpráva HZS, policie (např. u požárů, krádeží, vandalismu),
  • v případě leasingu kopii leasingové smlouvy,
  • kopii TP, osvědčení nebo jiný doklad – kopie evidenční karty s jednoznačnou specifikací a identifikací stroje,
  • doklad o školení obsluhy,
  • cenová nabídka na opravu či pořízení nového stroje.

Skupina ČSOB patří mezi tradiční poskytovatele finančních služeb a pružně reaguje na změny potřeb klientů na tuzemském trhu. Mezi její hlavní výhody patří schopnost poskytnout klientovi komplexní služby od řešení úvěrových či depozitních potřeb přes leasingové služby až po pojištění rizik.

Závěrečný tip pro vás

U všech strojů, ale zejména u těch starších (pokud budou přijaty do pojištění), dbejte na správně stanovenou výši pojistné částky = cena, na kterou je stroj pojištěn. Ta má podle pojistných podmínek odpovídat tzv. nové ceně, což je hodnota zcela nového stroje srovnatelných parametrů v době sjednání pojištění.

V případě škody se zkoumá, zda je výše pojistné částky stanovena řádně. Pojišťovny připouští obvykle toleranci 10–15 %, přičemž ČSOB Pojišťovna aplikuje vyšší z uvedených hodnot. Pokud stanovíte pojistnou částku nižší, může pojišťovna při plnění uplatnit institut tzv. podpojištění, což neznamená nic menšího, než že zkrátí pojistné plnění ve stejném poměru, v jakém je pojistná částka vašeho stroje k nové ceně.

 

 

Ing. Pavel Kaplan

product management

ČSOB Pojišťovna, a. s.

člen holdingu ČSOB

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down