Pivovarům Lobkowicz letos rostou tržby a prodej, vývoz piva klesl

Pivovary Lobkowicz v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšily tržby meziročně o 1,1 procenta na 243,5 milionu korun. Firmě se dařilo především na českém trhu, kde jí tržby vzrostly o tři procenta. Naopak za vývoz piva do zahraničí jí tržby klesly téměř o desetinu, významně se na tom podepsal pád ruského rublu. Vyplývá to z předběžných informací na webu společnosti. Výsledek hospodaření firma neuvádí.

Celé pivovarské uskupení, do kterého patří sedm regionálních pivovarů, za první čtvrtletí uvařilo 185 hektolitrů piva, což je o 2,4 procenta více než loni. Do skupiny patří pivovary Černá Hora, Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Klášter, Vysoký Chlumec a také Rychtář, kde skupina koncem loňského roku navýšila svůj podíl ze 70 na 100 procent. Pivovary Lobkowicz patří mezi pět největších pivovarnických společností na českém trhu.
Za vývoz piva do ciziny pivovary utržily 40,6 milionu korun, což je proti loňsku propad. Podíl exportu na celkových tržbách skupiny tak klesl na 17,7 procenta. Mezi klíčové exportní trhy pivovarů patří Slovensko, Německo a Polsko. Za poklesem tržeb ale stojí snížení dodávek do Ruska vlivem negativního vývoje kurzu ruského rublu.
Tržby skupiny stojí především na prodeji piva, který mírně vzrostl. Desetinový nárůst ale firma zaznamenala u ostatních tržeb, které zahrnují prodej sladu či nealkoholických nápojů. Za slad pivovary utržily o 28,6 procenta více proti loňskému prvnímu čtvrtletí, prodej nealkoholických nápojů ale o 13 procent klesl.
V loňském roce, kdy firma vstoupila na burzu, snížila čistou ztrátu o třetinu na 49,1 milionu korun. Nadpoloviční většinu akcií skupiny vlastnil koncem loňského roku prostřednictvím firmy Palace Capital podnikatel Martin Burda. Zhruba čtvrtinovým vlastníkem byl přes firmu Go solar finančník Gregorz Hóta.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down