Nečekaný zájem návštěvníků světové výstavy Expo 2015 v italském Miláně o tradiční české pochutiny k pivu, utopence a zavináče překvapil provozovatele české restaurace Bohumila Bochňáka. I přes počáteční nedůvěru se první várka těchto lahůdek prodala výrazně rychleji, než se počítalo, a ve dvou provozech v českém pavilonu se vytočí i značné množství plzeňského piva.
"Když jsme na začátku dubna představovali jídelní lístek, tak si mnoho hlavně bulvárních novinářů utahovalo z toho, že v českém pavilonu budou utopenci, zavináče a smažený sýr. Proto bych chtěl nyní škodolibě poznamenat, že právě utopenci, zavináče a smažený sýr jsou největšími lákadly Italů. Italové smažený sýr zbožňují," tvrdí Bochňák. Dokládá to tím, že jen utopenců a zavináčů vyprodali během prvních tří dnů celou zásobu na deset dnů.
Zájem o tato jídla vhodná hlavně k pivu je obrovský i přesto, že česká restaurace nabízí i mnoho pokrmů ze zvěřiny, včetně například jeleního, daňčího či kančího masa. Ceny utopenců a klasických českých jídel začínají na 12 eurech (330 korun), zvěřina stojí od 20 eur výše.
Přestože jsou Italové spíše známí jako milovníci vína, spotřebu piva provozovatel restaurace nepodcenil a připravil se lépe. "Máme tu instalováno sedm pětisetlitrových tanků. Za čtrnáct dnů provozu jsme je plnili už dvakrát. S velkou výtočí se ale počítalo dopředu. Nabízíme českou gastronomii a k té pivo patří," zdůraznil Bochňák. Půllitr plzeňského piva stojí na Expu šest eur (přes 160 korun), třetinka čtyři, což je průměrná cena v levnější milánské restauraci.
Podle Bochňáka návštěvníci českého pavilonu zamíchali i statistikami celého města. "Slyšel jsem, že výtoč piva v českém pavilonu na Expu zvýší výtoč piva v celém Miláně zhruba o tři procenta," usmívá se provozovatel české restaurace.
Mnohem méně úsměvu na tváři mu působí italská byrokracie, předpisy a kontroly. S papírováním kolem Expa zahájeného 1. května prý začali dva roky předem, přesto všechny problémy nezažehnali. "Sto procent surovin dovážíme přímo od českých dodavatelů, což je problém. Kromě všemožných certifikátů včetně potvrzení důvěryhodnosti dodavatelů a překladů složení do italštiny jsme narazili na problém s dopravou. V rámci Expa dopravu zajišťuje jedna logistická firma, která je velmi neflexibilní a drahá. Pokud bychom chtěli vozit sami, musíme zaplatit 10 tisíc eur. Bohužel ani to nestačilo a problémy máme pořád," stěžuje si Bochňák.
Podle něj jejich dodávky zdržují policejní kontroly při vjezdu do areálu, které jsou důkladnější a delší než u aut logistické firmy. "V šest hodin přistavíme auto do fronty a postupně procházíme neskutečnými kontrolami včetně skeneru či psovodů. K pavilonu se dostaneme někdy kolem páté ráno," popsal délku kontroly provozovatel restaurace. Tuto proceduru podstupují jednou za tři dny.
V české restauraci pracuje padesát lidí. Provozovatelem restaurací v českém národním pavilonu na Expo 2015 v Miláně je sdružení sesterských společností Arteo a IGC - International Gurman Club. Druhá zmiňovaná provozuje vyhlášenou loveckou restauraci Stará Myslivna Konopiště. Jídla na Expu připravuje hned několik zkušených českých šéfkuchařů, například Miloslav Kodera, Michal Jeřábek či specialista na klasickou českou kuchyni Filip Bárta.*