Počet ekofarem s chovem mléčných krav se zvýšil

Díky větším dotacím v minulých letech se podle Kateřiny Čapounové z České technologické platformy pro ekologické zemědělství (ČTPEZ) počet ekofarem s chovem mléčných krav v Česku v poslední době značně zvýšil. V roce 2008 jich bylo 33, zatímco na konci roku 2014 již 123. Počet biodojnic se nyní pohybuje podle platformy okolo 7000 kusů, což představuje zhruba dvě procenta celkového stavu dojnic v Česku. Evropský průměr je ale ještě vyšší, přibližně tři procenta.

Tuzemské výrobce biomléka podle Čapounové trápí pokles dotací na horské farmy a ekologické zemědělství. Dotace do horských oblastí byly v novém období výrazně zkráceny. Farmáři upozorňují na velkou závislost horských farem na dotacích, protože tam není možné pěstovat tržní plodiny jako v nížinách. Možností obživy je převážně chov masného nebo mléčného skotu, řekla Čapounová.

Biomléko prodává farmář Ludvík Efler z Děčínska Polabským mlékárnám i ze dvora sousedům, a to i navzdory výhodnějším nabídkám z Německa. Na farmě v Merbolticích chová 200 kusů skotu. Přeje si hlavně mít spokojená zvířata a spokojenou rodinu, která se o hospodářství postará, řekl. Mléko dodává merboltická farma do varnsdorfské provozovny Polabských mlékáren a sousedům v rámci takzvaného prodeje ze dvora. Efler trvá na prodeji svého mléka českým zákazníkům, přestože asi třetinu tuzemského biomléka vykupují německé mlékárny za vyšší ceny než tuzemští kupci, poznamenala Čapounová. Německý odbyt ale podle farmáře alespoň přispívá k postupnému zvyšování tuzemských výkupních cen biomléka. V Česku totiž cenový rozdíl mezi klasickými výrobky a biovýrobky činí asi deset procent, zatímco v Německu je to 25 procent. Přitom biomléko má podle Čapounové značně vyšší náklady na výrobu. Krávy z biofarem totiž musí mít nejen zajištěn volný přístup na pastvu, ale také nesmí být krmeny levnějším krmivem z geneticky upravených plodin. Převážná většina krmiv musí pocházet z vlastní produkce, dodala.
Cílem Eflerových je zachovat kvalitu a zvýšit soběstačnost. Na farmě zaměstnává kromě ženy a čtyř dětí ještě čtyři další lidi.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down