Označení Regionální potravina Libereckého kraje může nově používat i Jeřmanický zákys z nové mlékárny nedaleko Liberce. Mlékárna je v provozu zhruba rok, vznikla na rodinné farmě K.E.K. v Jeřmanicích. Investici do vlastní mlékárny zvažoval majitel už od 90. let. Posledním impulzem bylo, když v listopadu 2011 zkrachovala poslední velká mlékárna v Libereckém kraji v Příšovicích, řekl majitel farmy Robert Erlebach. V současnosti mlékárna zpracovává zhruba třetinu produkce mléka, dvě třetiny farma prodává přes mlékařské družstvo.
Jeřmanická farma má 60 krav a obhospodařuje 280 hektarů luk a polí. "Dobytek od jara do podzimu paseme, veškeré krmení na zimu si produkujeme sami," řekl Erlebach. Produkce malé mlékárny ale podle něj roste. Měsíčně zpracuje kolem 2500 až 3000 litrů mléka na pasterované mléko, zákysy, tvaroh, jogurty a sýry. "Nejvíc se prodává mléko a zákysy, ty hlavně v létě, velký zájem je o náš tvaroh a také o jogurty, sýry jdou méně," řekl Erlebach. Věří, že označení Regionální potravina pomůže farmu i její produkci dostat víc do povědomí zákazníků. Snaha víc se zviditelnit přivedla do soutěže také libereckého řezníka Jaroslava Rydvala. Podniká v liberecké čtvrti Ruprechtice, kde má výrobu i prodejnu, každý den ale prodává také na farmářských trzích v centru. Označení Regionální potravina získala jeho Ruprechtická klobása ochucená maďarskou směsí bylin. "Naše klobása je vyrobena z prvotřídního vepřového masa z kýty a plece, obsahuje 90 procent masa, pak už je tam jen koření a voda," řekl Rydval. Zakládá si na tom, že zpracovává místní maso - vepřové ze Sychrova, hovězí z Jablonecka a drůbeží z Českolipska.
Označení Regionální potravina Libereckého kraje ponese také tvaroh s česnekem a pažitkou z mlékárny Jiřího Vrkoslava ze Zlaté Olešnice, pivní speciál Vratislavický ALE z Pivovaru Vratislavice a BIO sterilovaný patizon od Jana Vericha. Značku získal i tříkilový Mikulův pecen z turnovské pekárny Jiřího Mikuly. "Lidé na regionální produkci stále více slyší, zákazníků nám přibývá, a tak doufám, že to děláme dobře," řekl Mikula, jehož turnovská pekárna nezásobuje jen oblast kolem Turnova. Má vlastní prodejny i ve středních Čechách a na Jablonecku.
Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. V Libereckém kraji už může toto označení používat 39 produktů. Letos se o značku ucházelo 26 výrobců pro 60 produktů, hodnoceno však bylo 53 výrobků od 24 firem. "Některé nebyly hodnoceny, protože měly špatné etikety, většinou neměly vyznačené alergeny," uvedla koordinátorka soutěže Vladimíra Pachlová z Regionální agrární rady kraje.*