Světové ceny potravin klesly v květnu nejníže od roku 2009

Světové ceny potravin v květnu klesly na nejnižší hodnotu od září 2009. Přispěly k tomu hlavně nižší ceny obilovin, mléčných a masných produktů, které převážily nad mírným růstem cen olejů a cukru. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dnes oznámila, že průměrná hodnota indexu cen v květnu proti předchozímu měsíci klesla o 1,4 procenta na 166,8 bodu. Meziročně je hodnota indexu nižší o 22,4 procenta.

Index klesá již od loňského dubna. Může za to vysoká globální produkce, silný dolar a levnější ropa. Klesajícímu trendu se vzepřely pouze ceny oleje a cukru. Palmový olej zdražil kvůli obavám z dopadu počasí na produkci v jihovýchodní Asii. Cena sójového oleje stoupla díky silnější poptávce, zvláště z Číny. Cena cukru zaznamenala první vyšší růst od října kvůli pomalejší produkci v Brazílii.
FAO rovněž mírně zvýšila prognózu globální produkce obilovin pro pěstitelský rok 2015/2016 díky vyšší sklizni v Africe a Severní Americe. Celková produkce má činit 2,525 miliardy tun. V dubnu čekala FAO sklizeň 2,509 miliardy tun obilovin. Navzdory zlepšení odhadu má být letošní produkce o jedno procento nižší než loni.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down