29.06.2015 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Farmářské slavnosti začaly v Hostětíně

Ministerstvo zemědělství připravilo pro pátý ročník farmářských slavností, které začaly minulý týden v Moštárně Hostětín ve Zlínském kraji, několik novinek. Letos můžou návštěvníci například sami otestovat, jak by jim šlo dojení nebo divoká jízda na býčím trenažéru. Cílem slavností je totiž seznámit veřejnost se životem současných zemědělců. Uvedl to na nedávném setkání s novináři ministr zemědělství Marian Jurečka.

Program slavností je zajímavý nejen svou odbornou stránkou věci, ale i edukační. „Děti se mohou dozvědět spoustu informací o zemědělství,“ poznamenal ministr s tím, že jde o příjemně strávený den.  Rozpočet na letošní slavnosti podle Jurečky činí 3,812 milionu korun, což představuje 762 tisíc korun na jednu akci, o 150 tisíc korun méně než vloni.   

„Farmářské slavnosti jsme přichystali opět jako zábavné akce pro rodiny, které se zároveň dozvědí, jak to dnes na farmách chodí. Děti mají příležitost prohlédnout si zblízka hospodářská zvířata a při vzdělávacích hrách se naučit něco o zemědělství, pro dospělé je připravená kulinářská show,“ řekl Jurečka.

V Moštárně Hostětín v Bílých Karpatech na Zlínsku mohli návštěvníci ochutnat čerstvý biomošt z ovoce přirozeně dozrálého na slunci, který získal prestižní ceny Česká biopotravina roku 2002 a Regionální potravina. Mohli rovněž zavítat do míst, kde se nápoj vyrábí, stejně jako před pěti lety následník britského trůnu, princ Charles. „Stále více lidí chce znát příběh potravin, které běžně jedí, a toto je dobrá příležitost se s takovým příběhem přímo na místě seznámit,“ podotkl ministr. Na dalších farmách budou mít návštěvníci možnost podívat se na chov přeštických prasat, koz, výrobu sýrů, mléčných produktů, získat tipy na přípravu hovězího masa nebo pečení chleba v peci. Následující slavnosti se konají 18. července v Biofarmě Sasov v Kraji Vysočina, 8. srpna v Kozí farmě Pěnčín v Libereckém kraji a 15. srpna na Farmě Moulisových u Plzně, která se kromě provozování jezdeckého klubu věnuje i chovu masných plemen skotu. První dny nového školního roku dětem zpestří slavnosti v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné.

Rodinná farma Moulisových hospodaří v ekologickém režimu na 105 hektarech zemědělské půdy. Chová skot plemene masný simental a zpracovává maso. „V našem portfoliu máme asi 400 rodin, které od nás odebírají vakuově balené hovězí maso a zároveň toto maso zpracováváme v malé restauraci našeho penzionu,“ poznamenal farmář Pavel Moulis s tím, že provozují rovněž penzion s 25 lůžky ve třech apartmánech. Celý provoz farmy je zaměřen na rodiny s dětmi. „Chováme několik ovcí a koz právě pro potřeby toho, aby se děti mohly s těmito zvířaty blíže seznámit. Zvířata jsou kontaktní a tím pádem není problém, že by ublížila,“ poznamenal Moulis a prozradil, že pro tyto potřeby si pořídili i nejmenší evropské plemeno skotu, a to sice plemeno dexter, které dosahuje průměrné výšky jednoho metru a maximální váhy v dospělosti kolem 300 kilogramů.

Kromě produkce hovězího masa a provozu penzionu se Moulisovi zhruba před sedmi lety začali zabývat takzvanou dětskou pedagogikou. „V jejím rámci pořádáme tříhodinové až pěti hodinové programy pro školy a školky a v letošním roce,“ přiblížil Moulis s tím, že letos farmu navštívilo kolem 3000 dětí. „Naučí se, co předchází tomu, než se upeče chleba v peci a podobně. Mohu si zkusit také dojení nebo stloukání másla,“ řekl. Vedle vlastní farmy pak Moulisovi provozují i jezdecký klub, kde chovají kolem 30 koní a mají 80 členů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down