Salmonela v kuřecím mase z Polska

V kuřecích prsních řízcích z Polska, které distribuovala prodejna masa a uzenin Jantar v Bruntále, nalezli veterináři bakterie salmonely. Zásilka 210 kg kuřecího masa je již prodaná, přesto ji mohou mít zákazníci ještě v mrazácích, upozornil dnes mluvčí Státní veterinární správy ČR Petr Pejchal.

Zboží bylo prodávané jako nebalené, tzv. na váhu, spotřebitelé jej proto na základě obalu nemohou rozpoznat. Pokud má někdo inkriminované maso doma, může jej vrátit v prodejně, uvedl Pejchal. Podle něj by si měli dát pozor hlavně zákazníci, kteří v Jantaru nakupovali mezi 1. a 5. červencem.

Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.
Naposledy se salmonela v potravinách objevila v polovině června. Šlo také o zásilku z Polska, a to tři tuny kuřecího masa.
Veterináři nechali stáhnout tři tuny zmraženého kuřecího masa z Polska se salmonelou také v dubnu. Následně se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s polskou premiérkou Ewou Kopaczovou dohodl na těsnější spolupráci mezi kontrolními orgány jednotlivých zemí.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down