Farmářské slavnosti přilákaly na biofarmu v Sasově stovky lidí

Stovky lidí zamířily v sobotu do Biofarmy Sasov v Jihlavě, kde se konala další z akcí pátého ročníku Farmářských slavností. Celodenní program byl zaměřený hlavně na rodiny s dětmi. Lidé si mohli například vyzkoušet, jak by jim šlo ruční dojení nebo jízda na býčím trenažéru. Cílem slavností je seznámit veřejnost se životem současných zemědělců.

"Zařazení naší farmy do Farmářských slavností je pro nás nejenom čest, ale i velká odpovědnost. Můžeme se pochlubit hlavně chovem přeštického černostrakatého čuníka, kterému se věnuje jenom pár chovatelů. Návštěvníci si mohou prohlédnout unikátní chov těchto prasat v rodinných skupinách," řekl majitel farmy Josef Sklenář (na snímku vlevo).
Děti si na akci mohly mimo jiné vyzkoušet hod lasem, slalom s trakařem nebo skákání v pytli, čekalo na ně bludiště v žitném poli i sázení bylinek. Dospělí návštěvníci si mohli například prohlédnout masnou výrobnu a ochutnat některé produkty biofarmy včetně výrobků oceněných titulem Česká biopotravina roku - Kančí biolovečák a Bio Konopné sádlo z přeštických prasat.
Biofarma Sasov vznikla v roce 1991 jako součást rozlehlého areálu Školního statku odborné školy v Jihlavě. Od roku 1999 je farma a její produkty certifikována jako Uznaný podnik ekologického zemědělství. Kromě rostlinné výroby v Sasově na 500 hektarech chovají 700 prasat a 350 kusů masného dobytka. Součástí farmy je také chov koní. Zvířata jsou až na nejmrazivější měsíce zimy celoročně venku.
Farmářské slavnosti zaměřené hlavně na rodiny s dětmi organizuje už pátým rokem ministerstvo zemědělství s Národním zemědělským muzeem. Letos se konají na čtyřech farmách a v Národním zemědělském muzeu. Koncem června začaly v Moštárně Hostětín na Zlínsku, v srpnu se uskuteční v Kozí farmě Pěnčín na Liberecku a farmě Moulisových na Plzeňsku. Závěrečnou akci uspořádá 19. září Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down