Značku Regionální potravina letos získalo 107 výrobků od 106 výrobců. V šestém ročníku krajských soutěží o ni usilovalo 1262 výrobků od 418 producentů. Na tiskové konferenci to včera uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. Zájem byl přibližně stejný jako loni, proti prvnímu ročníku vzrostl o třetinu.
Značku mohou získat pouze malí a střední producenti, jejichž podnik může mít maximálně 250 zaměstnanců.
"Oceněné výrobky a jejich producenti získají kromě práva užívat logo na obalu výrobku také marketingovou podporu," řekl ministr. Na projekt letos ministerstvo vyčlenilo 50 milionů korun. Výrobci budou moci používat značku čtyři roky.
Nově ocenění získaly například salám poličan ze Středočeského kraje, smetanový sýr z Vysočiny nebo zelný salát s koprem z Plzeňska. Nejvíce žadatelů pocházelo z Ústeckého kraje, kde 52 výrobců přihlásilo 190 produktů.
Potravináři soutěžili v devíti kategoriích typu sýry včetně tvarohu, pekařské výrobky, trvanlivé masné výrobky apod. Krajské komise vybraly vždy jen jeden vítězný výrobek v každé z kategorií. Podrobné informace jsou na webu.
Při nákupu regionálních potravin lidé podporují potravináře a zemědělce ze svého okolí, což může pozitivně ovlivňovat zaměstnanost v kraji. Nezanedbatelné je také ekologické hledisko. Doprava zboží na velké vzdálenosti zatěžuje životní prostředí výfukovými exhaláty.*