Na jižní Moravě už začali vinaři prodávat burčák. Na řadu jdou rané odrůdy, zejména Irsai Oliver. Burčák lze ve vinařských obcích sehnat i za cenu pod 50 korun za litr, ve velkých městech ale může být i dvojnásobná. Sezóna burčáku totiž teprve začíná. Burčák je částečně zkvašená šťáva z hroznů vinné révy. Pod názvem burčák se může prodávat jen v případě, že hrozny pocházejí z České republiky. Podle předsedy Svazu vinařů Tibora Nyitraye se prodejci už naučili burčák a částečně zkvašený hroznový mošt z ciziny na stáncích rozlišovat.
Někde s tím mají i tak problémy. "Tuzemských hroznů je nedostatek, takže i my vozíme část hroznů z Maďarska. Jejich kvalitu si hlídáme," uvedl Martin Zborovský z Vinařství V & M Zborovský, v. o. s. Velké Pavlovice na Břeclavsku. Podle něj rozdíl mezi burčákem a částečně zkvašeným hroznovým moštem například z Maďarska nepozná ani odborník. "Kvalita je na stejné úrovni, ne-li vyšší, protože hrozny v Maďarsku jsou více na jihu," uvedl Zborovský. Lidé prý ale proti dovozovému zboží mají předsudky.
Vinařství V & M Zborovský prodává burčák za 45-50 korun za litr ve své vinotéce. "Dovozem jde cena nahoru, v Praze stojí burčák i přes 100 korun," uvedl Zborovský. Podle něj jsou zatím hrozny lepší než vloni, kdy je napadla hniloba. Výnos bude ale patrně nižší. Na trhu je burčák z raných odrůd, zejména Irsai Oliver. Nabídka se bude postupně rozšiřovat o Muškát moravský nebo Müller Thurgau. "V polovině září už budou odrůd na burčák mraky," uvedl Miloslav Machuča z Valtic na Břeclavsku. Burčák prodává u silnice za 60 korun za litr. Cena se podle něj nezměnila. Letos chce prodat čtyři až pět tisíc litrů. S prodejem začal už 14. srpna.*