14.09.2015 | 01:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V jižních Čechách začala sklizeň zelí

V Zemědělském podniku Malše Roudné na Českobudějovicku začala sklizeň zelí. Pěstitelé stále doufají, že pozdní odrůdy po tropickém létě a po deštích v uplynulých dnech ještě dorostou, se sklizní proto nespěchají. Teprve koncem měsíce krouhárna zahájí šestidenní provoz, řekl předseda dozorčí rady podniku Eduard Šebenda.

"Zelí jsme zaseli na 30 hektarech a kapustu na dalších čtyřech, rozloha se proti loňsku neměnila. Zelí bude letos asi o 200 tun méně, tedy kolem tisícovky," uvedl. V letošním tropickém počasí se podle něj pozitivně projevilo to, že podnik pěstuje zelí u řeky, kde se přece jen drží více vlhkosti, a také, že zelí sejí a nesázejí sazenice. Ceny hlávek i krouhaného zelí musel podnik letos zvýšit kvůli nákladům, které si extrémní počasí vyžádalo. Cena kilogramu hlávkového zelí stoupla z šesti na devět korun, krouhaného z loňských 13 na 15 korun. Zelí bude kvůli suchému počasí proti minulým letům méně šťavnaté. Hlávky ale netrpěly houbovými chorobami. Zemědělský podnik Malše navazuje na stoletou tradici krouhárny, která zpracovává surovinu z úrodných zelných lánů kolem řeky Malše. Jeho výrobky získávají odborná ocenění a těší se oblibě mezi znalci i dalšími spotřebiteli. Místní říkají, že kdo má zelí rád, ten je stále mlád. Na rozdíl od jiných pěstitelů zelí v Roudné nesázejí, ale sejí.
Přímo od zpracovatelské linky si lidé každoročně odvezou zhruba 100 tun čerstvé krouhanky, kterou si pak doma nakládají podle tradičních rodinných receptů. Asi 400 tun zelí dodává podnik konzervárnám, 90 tun si koupí pekaři na jihočeské zelňáky. Ve větším ho odebírají restaurace a jídelny.
Roudenská krouhárna má podle Šebendy jedinečnou technologii k výrobě kysaného zelí. Na posklizňové lince v nejvyšším patře zpracovatelské haly se odvrtají košťály, odeberou vnější listy hlávek zelí a to pak putuje na krouhačku. Prosolená krouhanka provoněná kmínem padá rovnou o patro níž do obřích kvasných kádí. "Unikátnost technologie tkví v tom, že kvasný lák je ze sil přečerpáván, neodtéká do sběrných jímek jako jinde a zelí je expedováno ve vlastním láku. Jinde ho doplňují zvlášť vyrobenou solankou," uvedl Šebenda.
ZP Malše je největším pěstitelem zelí na jihu Čech. Letos ho zemědělci v kraji podle statistiků v kraji nasázeli na 71 hektarech.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down