Střední škola zemědělská a veterinární v Lanškrouně na Orlickoústecku dokončila výstavbu vlastní mlékárny. Měsíčně by mohla zpracovávat až 800 litrů mléka ze školní farmy. Studenti se díky novému provozu naučí postupy zpracování mléka. Řekl to ředitel školy David Hruška.
"Mlékárna bude vyrábět širokou paletu výrobků. Ve výrobě bude přítomný technolog, který bude se studenty pracovat. Myslím si, že zemědělské školy našeho typu mlékárny nemají. V Kroměříži mlékárnu mají, ale tam se přímo studuje obor zpracování mléka," řekl Hruška.
Zpočátku mlékárna zpracuje zhruba 80 litrů mléka denně, postupně její produkce stoupne až desetinásobně. V plánu má vyrábět pasterizované mléko, zákysy, tvarohové typy sýrů a pomazánek, jogurty a jogurtové nápoje. Část produkce bude odebírat školní jídelna, dalšími zákazníky se nejspíš stanou základní a mateřské školy ve městě.
Zhruba dva měsíce potrvá, než mlékárna postupně zahájí provoz. Stavebně a technologicky je mlékárna hotová. V novém provozu se studenti naučí mléko zpracovávat. Postupně tam stráví týdenní praxi. Vše stálo deset milionů korun, zčásti na projekt přispěla Evropská unie.
Školu, kterou zřizuje Pardubický kraj, navštěvuje asi 280 studentů. Nabízí obory veterinární a agropodnikání. Větší zájem mezi studenty je o veterinární péči.*