29.09.2015 | 12:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nižší úroda cukrovky

Sklizeň cukrové řepy v Královéhradeckém kraji by letos kvůli mimořádnému suchu měla meziročně klesnout o 38 procent na 495 000 tun. Hradecký kraj patří mezi největší pěstitele cukrovky v zemi, pochází z něj téměř pětina republikové produkce cukrové řepy. Větší plochy cukrovky budou letos sklízet jen farmáři ze Středočeského a Olomouckého kraje. V celé ČR se čeká pokles sklizně o 35 procent na 2,87 milionu tun. Vyplývá to z letošního prvního odhadu sklizně podzimních plodin, který provedl Český statistický úřad.

Pokles sklizně v hradeckém kraji je dán zejména nižším výnosem, v němž se odráží sucho. Výnos by se podle statistiků měl meziročně propadnout o 30 procent na 50 tun z hektaru. V nižší očekávané sklizni se odráží i pokles ploch osetých cukrovkou o 11 procent na 9916 hektarů. Cukrovka z hradeckého regionu míří hlavně do cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku, který patří společnosti Tereos TTD z Dobrovice na Mladoboleslavsku.
Nižší by letos v kraji měla být i sklizeň brambor, meziročně statistici čekají pokles o čtvrtinu na 17 213 tun. Průměrný hektarový výnos by měl klesnout o 24 procent na necelých 23 tun. V pěstování brambor farmáři hradeckého kraje v zemi, na rozdíl od cukrovky, v popředí zdaleka nestojí. Brambory farmáři v hradeckém kraji pěstují asi na 755 hektarech, což představuje čtyři procenta osevních ploch s bramborami v Česku.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down