Rodinné farmy nemají v Česku dostatečnou podporu

Série osmi akcí, které uspořádala v rámci letošního Mezinárodního roku půdy Asociace soukromého zemědělství, byla zakončena v Čelině na Příbramsku. V rámci této akce byl také zdůrazněn význam půdy a role rodinných farem v českém zemědělství. Informovala o tom tisková referentka asociace Šárka Gorgoňová.

Na význam půdy a důležitost podpory trvale udržitelného hospodaření, monitorování a vyhodnocování informací o půdě jak z našeho, tak celosvětového hlediska upozornila bývalá ministryně zemědělství Milena Vicenová. V tomto směru zmínila nezastupitelnou roli rodinných farem a neblahý český trend zcela nedostatečné podpory farem tohoto typu, který je v příkrém rozporu s trendem evropským, ale i světovým. „Společná zemědělská politika EU je založena na konceptu rodinných farem, u nás se však klade mnohem větší důraz na velké zemědělské podniky. Jedním z jasných důkazů bylo například nevyužití možnosti zavedení redistributivní platby. Dalším negativním jevem je velmi pomalé tempo komplexních pozemkových úprav, jejichž cílem je mimo jiné uspořádání majetkově-právních vztahů v daném katastru. Od roku 1995 bylo zrealizováno pouze 9 % z navrhovaných opatření, jejich dokončení tak může trvat ještě několik desetiletí,“ řekla Vicenová.

„Podíl půdy obhospodařované fyzickými osobami u nás vykazuje postupný nárůst, a to mezi roky 2000 a 2013 o více než 15 %. Podstatně méně příznivou zprávou však je fakt, že současné vedení ministerstva zemědělství dělá svým přístupem vše pro to, aby se tento trend zastavil,“ upozornil předseda ASZ ČR Josef Stehlík.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down