Potravinářská společnost Hamé začala ve druhé polovině října ve svém kunovickém závodě zpracovávat zelí z letošní úrody. Hlávky dodané pěstiteli z České republiky zpracovává na kysané zelí tradičním způsobem - šlapáním. Spotřebitelé každý rok koupí na tisíc tun kysaného zelí od Hamé, řekl mluvčí firmy Petr Kopáček. Kvůli špatné úrodě si ale lidé za kysané zelí letos připlatí.
V kunovickém závodě je k dispozici deset tanků o celkovém objemu 234 tun. Hamé při výrobě nepoužívá umělé látky, jednotlivé vrstvy zelí se pouze prosypou solí a kmínem. Po našlapání dostatečného množství zelí v tanku se poslední vrstva zatíží a utěsní, aby se zabránilo přístupu vzduchu. "Zelná krouhanka pak zraje šest až osm týdnů a během této doby probíhá spontánní mléčné kvašení bez jakéhokoliv přídavku látek na podporu kvašení," dodal Kladroba.
Hamé kysané zelí prodává zejména na domácím trhu a na Slovensku, objednávají si ho ale i zákazníci například z Británie a Kanady. Letošní úrodu ale poznamenalo extrémní sucho, proto Hamé zdražuje."Proti loňskému roku se výkupní ceny zelí zvedly zhruba trojnásobně. Neměli jsme proto jinou možnost než část tohoto navýšení přenést do cen našich zelných výrobků dodávaných na trh," uvedl komerční ředitel Hamé Bohumil Vráblík. Podle něj se cena pro koncového spotřebitele zvýší o více než 20 procent.*