02.11.2015 | 03:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nespokojenost vůči Evropské unii u nás narůstá

V české veřejnosti roste nespokojenost se členstvím v Evropské unii, což podle sociologů úzce souvisí s komplikovaným řešením nynější uprchlické krize. Aktuální průzkum agentury STEM ukázal, že tři pětiny Čechů nyní nejsou spokojeny se členstvím v EU a v případném referendu by hlasovaly proti vstupu. Od roku 2004, kdy se Česká republika stala součástí EU, analytici STEM tak malou podporu členství nezaznamenali.

"Obavy českých občanů z uprchlíků vztah k Evropské unii, která po svých členských státech požaduje solidární řešení uprchlické krize, nepochybně nepříznivě ovlivňují," uvedli autoři průzkumu. Česká republika spolu s několika dalšími státy odmítá trvalé kvóty na přerozdělování migrantů, je ale zatím v menšině.
Podle průzkumu nyní 58 procent dotázaných reaguje na členství v EU negativními pocity, konkrétně má značné obavy či cítí mírné znepokojení. Přitom u lidí, kteří mají strach z uprchlíků, jsou nepříjemné pocity mnohem častější.
Od vstupu naší země do unie zjišťuje STEM odpovědi na hypotetickou otázku, jak by dopadlo hlasování v referendu o vstupu do EU, pokud by se konalo znovu. Původně většinový souhlas české veřejnosti postupně oslaboval, na jaře 2011 se vyrovnal podíl hlasů pro a proti a v dalších letech začali převažovat odpůrci unie.
Současný výsledek, 38 procent lidí pro vstup, představuje dosud nejnižší hodnotu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down