Zámecké vinařství Bzenec začalo s výrobou sektu. Na trh půjde prvních 14 000 lahví. Výroba sektů se do Bzence vrací po patnácti letech, sdělil obchodní ředitel Ivo Kaňovský.
Bzenec je s výrobou sektů spjatý historicky. První se zde dělaly už v 19. století. Navazuje na to i název nového výrobku, který nese název Sekt 1876. Dnešní výroba pochází podle Kaňovského z dlouhodobé tradice a je nejvěrnějším pokračováním historického vývoje vzniku šumivých vín klasickou metodou kvašení v lahvích.
Firma sekt dělá ručně. Putovat bude do restaurací a pro privátní klientelu. Chtěla rozšířit nabídku produktů. Sekt firma vyrábí dva roky. Jen nakvášení v lahvích trvá čtrnáct měsíců. Na přípravě výroby se účastnili také odborníci z Francie.
Sekty v České republice dělá kolem pěti větších firem. Nejznámější je Bohemia sekt. Několik dalších výrobců dělá sekty v menším množství. Zámecké vinařství Bzenec patrně počet lahví na 14 000 ročně v nejbližších letech měnit nebude.
Firma letos nakoupila 165 hektarů nových vinic, a tím rozšířila celkovou plochu vinic skupiny na 520 hektarů. Nákup od společnosti Zemas Čejč se týkal vinic ve slovácké podoblasti v katastrech Čejč, Hovorany, Terezín, Karlín na Moravě a Násedlovice.*