Soud nařídil znovu otevřít kauzu údajných podvodů při sjednávání cizinců na lesní práce

Policie chybovala, když se přestala zabývat kauzou údajných podvodů při sjednávání cizinců na lesní práce v České republice. Ústavní soud dnes vyhověl skupině poškozených, jimž zaměstnavatelé údajně nevypláceli dohodnutou mzdu v plné výši a nezajistili jim adekvátní pracovní podmínky. Vyšetřovatelé musí kauzu znovu řešit, vyplývá z nálezu.

Cizinci pocházeli ze Slovenska a Rumunska. Podle Ústavního soudu (ÚS) není možné, aby podobný případ skončil jen paušálně odůvodněným odložením kauzy, bez jejího důkladného vyšetření. Mohlo by to být dokonce v rozporu s mezinárodními závazky Česka. Policejní usnesení podle ÚS působí povrchně a nekonzistentně.

Celková škoda zmiňovaná v ústavní stížnosti údajně činila téměř 1,5 milionu korun. Obvodní ředitelství policie Praha 1 kauzu domnělých podvodů odložilo. Oznamovatelé trestného činu se obrátili na státní zastupitelství. Žalobkyně z Prahy 1 však jejich podnět zamítla.

V ústavní stížnosti poškození poukazovali na strohé a paušální odůvodnění sporných rozhodnutí. Policie prý přehlíží řadu zásadních okolností, které svědčí o tom, že se stali obětí závažné trestné činnosti. Postup policie a státního zastupitelství považovali za projev svévole.

Kauza takzvaných stromkařů vyvolala pozornost aktivistů i médií zvláště v roce 2011, kdy se v Praze uskutečnila také demonstrace proti zneužívání a vykořisťování pracovníků ze zahraničí. Problematikou se zabývaly různé policejní útvary v několika větvích. Kromě Rumunů a Slováků pocházeli někteří lesní dělníci také z Vietnamu.

Přes zprostředkovatelské firmy prý cizinci pracovali také pro státní lesy či národní parky. Tvrdili, že museli vykonávat těžkou práci deset až dvanáct hodin denně, dostali jen část platu a měli celkově špatné podmínky. Čelili prý také výhružkám a ponižování.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down