Iniciativě Zachraň jídlo se podařilo loni získat pro charity osm tun zeleniny

V rámci projektu Paběrkování se iniciativě Zachraň jídlo podařilo získat v roce 2015 skoro osm tun jídla, které by se jinak do obchodů nedostalo. Do sběru z různých hledisek nevyhovující zeleniny se zapojila stovka dobrovolníků a aktivně se zapojilo sedm zemědělců a dvě potravinové banky. Zachraň jídlo připravilo na základě získaných zkušeností praktický manuál, díky kterému se nápad může šířit i do dalších regionů. Čas pro přípravu letní sezóny právě začal.

Iniciativa Zachraň jídlo v roce 2015 pilotně otestovala sběr esteticky nevyhovující zeleniny a je spokojená. Podařilo se tak zachránit tuny kedlubnů, květáků, dýní, salátů, brambor, mrkví a další zeleniny, která by jinak zůstala nevyužitá, uvedl koordinátor projektu Adam Podhola.

Paběrkování je jedním ze způsobů, jak snížit množství vyhozeného jídla. Jde o sbírání plodin, které by zůstaly po sklizni na poli či v sadu. Tyto plodiny většinou nevyhovují z estetického hlediska – jsou příliš malé, příliš veliké, příliš křivé, špatně uříznuté nebo mají nevyhovující barvu. Proto je zemědělci nemohou udat u obchodních řetězců a zůstávají na poli k zaorání. Dalšími důvody, proč tyto plodiny kompostují, nechávají zkrmit zvířaty nebo dokonce vůbec nesklidí, jsou nadměrná produkce v určitých obdobích, nestálá poptávka a levné konkurenční zboží ze zahraničí.

Skupinky dobrovolníků jezdily do Polabí a na Litoměřicko. Zachraň jídlo chce, aby se tento nápad rozšířil i do dalších oblastí, kde se pěstuje zelenina a ovoce. Proto vytvořila přehledný manuál s radami pro ty, kdo by se sami chtěli chopit iniciativy.

Samotné Zachraň jídlo bude v projektu pokračovat dál. V roce 2016 plánuje výjezdy na pole, kterých se mohou zúčastnit i firmy formou teambuildingu. Chce také podpořit vznik dvou dalších “paběrkovacích epicenter”, která budou fungovat nezávisle na činnosti Zachraň jídlo.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down