Počet českých potravin, které mají chráněné evropské značení, poslední dva roky stagnuje. Důvodem je nevstřícný přístup Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV). Uvedli to minulý týden na tiskové konferenci v Praze představitelé Potravinářské komory. Potravináři chtějí situaci řešit s vedením úřadu a ministerstvem zemědělství.
Za poslední dva roky se totiž podle komory nezvýšil počet chráněných označení. V rámci EU mají označení Zaručená tradiční specialita, Chráněné zeměpisné označení či Chráněné označení původu stovky výrobků, v České republice je jich přes 30. „Usilujeme o to, aby počet získaných označení pro potravinářské speciality u nás vzrůstal. Jsme si ale vědomi toho, že proces od podání žádosti až po získání označení je časově, ale i finančně náročný a z toho důvodu to mnohé potenciální výrobce odrazuje,“ sdělil ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna s tím, že pořád rovněž hledali, v čem je konkrétní problém. Podle něj se ukazuje, že ten hlavní tkví v tomto úřadu. Žádost o zápis do seznamu vedeného Evropskou komisí se podává právě na Úřad průmyslového vlastnictví, v případě označení Zaručená tradiční specialita pak na ministerstvo zemědělství. Přístup Úřadu průmyslového vlastnictví je podle Koberny natolik nevstřícný k firmám, že v podstatě všichni, kdo tam byli s žádostí, řekli, že už tam nikdy nepůjdou. Vedoucí kanceláře Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Dvornák však podle agenturních zpráv uvedl, že neví o tom, že by se komora s nespokojeností na práci úřadu na ÚPV obrátila.