Svrchně kvašená se budou nazývat plná piva. Třináctistupňová a vyšší se budou označovat za silná piva, dosud se nazývaly speciálními. Piva mezi sedmi a deseti stupni budou nadále výčepní piva. Na novele vyhlášky se resort domluvil s pivovary. Uvedl to na dnešní tiskové konferenci ministr zemědělství Marian Jurečka.
Jedenáctistupňová a dvanáctistupňová spodně kvašená piva budou nadále ležáky, potvrdilo ministerstvo zemědělství.
Nový pojem piv se bude podle Jurečky týkat přibližně tří procent celkové produkce piva v České republice. Svrchně kvašená piva vznikají jiným technologickým postupem a při jejich výrobě se používá jiný typ kvasinek než u spodně kvašených piv, dodal výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach.
Svrchně a spodně kvašená piva se liší výrobními postupy, například teplotou, při které vznikají, nebo právě použitými kvasinkami. Označení ležák vzniklo podle procesu výroby, kdy pivo po kvašení měsíc a déle leží.
Podle novely bude také možné značit pivní styly jako například stout, IPA, APA nebo porter.
Změnu přinese ministerská vyhláška, kterou nyní ministerstvo posílá k posouzení legislativní radě vlády. Poté ji čeká notifikace v Bruselu. Vyhláška by pak měla začít platit devět měsíců po zveřejnění ve Sbírce zákonů.*