Pivovary loni v České republice vyrobily nejvíce piva v historii, výroba dosáhla skoro 20,1 milionu hektolitrů, meziročně o 2,2 procenta více. Vývoz vzrostl o 13,3 procenta na 4,14 milionu hektolitrů. Na domácí trh šlo o 0,2 procenta méně, výstav včetně nealkoholického piva tak činil 16,25 milionu hektolitrů. Informace zveřejnil Český svaz pivovarů a sladoven. Domácí spotřeba na hlavu klesla o jeden litr na 143 litrů.
O 7,3 procenta se také zvýšil dovoz piva do Česka, s hodnotou 312 000 hektolitrů je ale podle předsedy svazu Františka Šámala stále zanedbatelný. Nejdůležitějšími exportními trhy ze zemí Evropské unie byly Slovensko a Německo. Export do zemí mimo EU byl v loňském roce ovlivněn ruským embargem a výrazným propadem kurzu rublu. I přesto však zůstalo Rusko loni největším spotřebitelem českého piva mimo země EU, dodal Šámal. Druhé místo patřilo USA, třetí Jižní Koreji, kam vývoz vzrostl o více než 100 procent.
Pokračoval pokles pití piva v restauracích. Čtyřicet procent piva se prodalo "přímo", meziročně o procentní bod méně. Stále více se pijí ležáky, jejich spotřeba stoupla loni o 2,7 procentního bodu na 46,6 procenta. Skoro se tak vyrovnala se spotřebou výčepního piva, která činila 47,2 procenta. O pět procent na 546 000 hl se zvýšila výroba nealkoholických piv. Naopak o 6,7 procenta na 281 000 hektolitrů klesla spotřeba míchaných nápojů na bázi piva.
Loni se v ČR vyrobilo 544 000 tun sladu, což je podle člena předsednictva svazu Richarda Paulů nejvíce v historii. Do 52 zemí světa se vyvezlo 244 463 tun, což bylo 45 procent z celkové produkce. Jako hrozbu pro české sladařství vnímá Paulů zastavování ploch a erozi půdy.*