Vimperská masna chce obnovit porážku vepřového a hovězího dobytka a prodávat vlastní maso. Hodlá se více zaměřit na výrobu výběrových uzenin. Maso i uzeniny by opět chtěla prodávat také ve vlastních prodejnách. Měl by se také navýšit počet zaměstnanců. Do roka chceme zdvojnásobit výrobu, řekl ředitel masny Jaromír Kloud, který je ve Vimperku od února.
"Vimperk je branou Šumavy, kde je spousta restaurací, penzionů, hotelů, pro nás potenciálních zákazníků," plánuje Kloud odbyt masa, kvůli kterému chce především naplno spustit zdejší linku na porážku vepřového i hovězího dobytka. I když byla tři roky mimo provoz, je podle Klouda pravidelně udržovaná a plně funkční.
Ředitel také zvažuje, že na území jižních a západních Čech otevře síť podnikových prodejen. Předchozí majitel zavřel prodejnu přímo v areálu firmy a prodal funkční obchod ve Vimperku. "Hned jsme otevřeli prodejnu přímo v masně, která teď prosperuje," uvedl Kloud, který byl až do minulého roku předsedou Českého svazu zpracovatelů masa. Současný objem výroby nechce Kloud zveřejňovat, do roka se ale chce dostat na jeho dvojnásobek. Podnik, který funguje od roku 1963, v posledních letech stagnoval a omezoval produkci. "Vimperská masna nebyla v dobré finančním stavu. Chceme se zaměřit na obchod a do roka chceme fabriku postavit na nohy," uvedl Kloud.
"Nemáme ambice se porovnávat s největšími výrobci u nás, kteří každý rok produkují tisíce tun uzenin," uvedl. Zaměřit se chce na trvanlivé salámy, klobásy a fermentované uzeniny. "Tím bychom zákazníka mohli zaujmout. Navíc je na to firma perfektně technicky připravená. Předchozí majitel jen špatně využíval zdejší kapacity," řekl. Firma chce také rozvíjet výrobu kvalitních párků a plísňových salámů.*