Kraj hledá další způsoby protipovodňové ochrany

Středočeský kraj hledá další způsoby protipovodňové ochrany obcí u Berounky, vznikne speciální skupina a připravuje se i studie menších opatření. Povodí Vltavy nedávno nechalo zpracovat studii na suchou nádrž, její uskutečnění zatím není v plánu. Proti jsou i starostové z horního toku Berounky.

Priorita

4

ID

T201605100240501

Region

Domácí - Středočeský kraj - (dsc)
ČR;Praha;KrajskýúřadStředočeskéhokraje,Zborovská11,Praha5;1.patro,místnostč.1096

Kategorie

Politika (pol)

Politika domácí (pod)

Počasí (met)

Zemědělství (zem)

Energie (ene)

Klíčová slova ČTK

ČR

správa

záplavy

voda

obce

Středočeský

Studie, kterou si nyní nechává zpracovat Středočeský kraj, by měla být hotova na podzim. Jednou z jejích priorit je řešení ochrany na dolním toku Berounky. Podle krajského náměstka pro životní prostředí Marka Semeráda z ní vyplynou konkrétní návrhy úprav toků i jejich okolí i odhadované náklady. "Bude se jednat o přírodě blízká opatření," uvedl Semerád. Jednou z možností jsou například revitalizační opatření na přítocích. Vliv má také způsob hospodaření zemědělců a lesníků. Obce na dolním toku Berounky přivítaly i studii Povodí Vltavy, která by je ochránila až před stoletou povodní. Vybudování by mělo stát asi pět miliard korun. Rozloha nádrže by podle studie byla mezi 979 a 1006 hektary. Proti vzniku nádrže ale také podepsaly tisíce lidí z oblasti horního toku Berounky petici. "Studie ničí socioekonomický rozvoj této oblasti," řekl na setkání starosta obce Skryje Stanislav Kužel.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down