Třetina restaurací uvádí v nabídkách pokrmů nepravdivé informace

Třetina restaurací uvádí v nabídkách pokrmů nepravdivé nebo zavádějící informace. Používají například termín sýr nebo šunka, přestože v jídle jsou jen jejich náhražky. Informovala o tom Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Inspekce kontrolovala 110 provozoven. Pochybení inspektoři zjistili ve třiceti z nich, přičemž nepřesnost nastala vždy v neprospěch spotřebitele.

Nejčastěji inspektoři zaznamenali pochybení u označování mléčných výrobků, celkem ve 27 případech, tedy u každé čtvrté kontrolované provozovny, řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Potvrdilo se například časté neoprávněné použití termínu sýr a smetana u jídel připravených z potravin na bázi rostlinných tuků a olejů.

Prohřešek SZPI nejčastěji zjistila u pizzerií a italských restaurací, které klamaly ohledně smetanového základu pizzy a omáček, řekl Kopřiva.

V pěti případech inspekce zjistila i nahrazení deklarovaného sýra výrobkem na bázi rostlinných tuků a olejů, ve třech provozovnách inspektoři prokázali klamavé použití názvu šunka.

Vzhledem k neuspokojivým výsledkům bude kontrolní činnost ohledně označování pokrmů v restauracích a dalších provozech i nadále pokračovat v nesnížené intenzitě, uvedl mluvčí.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down