Třetina restaurací uvádí v nabídkách pokrmů nepravdivé nebo zavádějící informace. Používají například termín sýr nebo šunka, přestože v jídle jsou jen jejich náhražky. Informovala o tom Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).
Inspekce kontrolovala 110 provozoven. Pochybení inspektoři zjistili ve třiceti z nich, přičemž nepřesnost nastala vždy v neprospěch spotřebitele.
Nejčastěji inspektoři zaznamenali pochybení u označování mléčných výrobků, celkem ve 27 případech, tedy u každé čtvrté kontrolované provozovny, řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Potvrdilo se například časté neoprávněné použití termínu sýr a smetana u jídel připravených z potravin na bázi rostlinných tuků a olejů.
Prohřešek SZPI nejčastěji zjistila u pizzerií a italských restaurací, které klamaly ohledně smetanového základu pizzy a omáček, řekl Kopřiva.
V pěti případech inspekce zjistila i nahrazení deklarovaného sýra výrobkem na bázi rostlinných tuků a olejů, ve třech provozovnách inspektoři prokázali klamavé použití názvu šunka.
Vzhledem k neuspokojivým výsledkům bude kontrolní činnost ohledně označování pokrmů v restauracích a dalších provozech i nadále pokračovat v nesnížené intenzitě, uvedl mluvčí.*