Europoslanci podporují zavedení povinného označování země původu na masných a mléčných výrobcích

Europoslanci podporují myšlenku zavedení povinného označování země původu na masných a mléčných výrobcích, i pokud jde o zpracované potraviny. Zopakovali to ve dnes odhlasovaném usnesení ve Štrasburku. Povinné označování by mělo zvýšit transparentnost dodavatelského řetězce a udržet tak důvěru spotřebitelů v potraviny nabízené na pultech obchodů v Evropské unii.

Evropský parlament přijal již v minulosti několik usnesení týkajících se označování původu potravin. Ve svém usnesení z 11. února loňského roku europoslanci vyzvali Evropskou komisi, aby s cílem zaručit větší transparentnost v celém potravinářském řetězci a lepší informování evropských spotřebitelů předložila legislativní návrhy, na jejichž základě by se uvádění původu masa ve zpracovaných potravinách, například v lasagních či párcích, stalo povinným. Reagovali tak na tehdejší skandál s nepřiznanou koninou v některých výrobcích.

Komise však dosud žádný legislativní návrh nepředložila. Svůj postoj odůvodňuje náklady spojenými s povinným označováním původu, které by se následně promítly do zvýšených cen potravin a které by podle exekutivy Evropské unie spotřebitelé nebyli ochotní zaplatit.

Česká europoslankyně Olga Sehnalová uvedla, že zastávají spíše pozici spotřebitelských organizací, protože průzkumy říkají, že spotřebitelé to chtějí. Samozřejmě oponuje se náklady a tím, že to nejsou stěžejní informace a že ten výrobní proces může být komplikovaný. Jak vysvětlila, dnešní usnesení je vlastně otázkou na Evropskou komisi, po které se chtělo, aby vypracovala posouzení značení u některých komodit. To komise představila a parlament se nyní ptá na některé další věci. Je to sledované téma, ale není to legislativa, dodala.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down