EU Platforma – Potravinový odpad a potravinové ztráty, kterou zřídila Evropská komise, má za cíl podporovat všechny aktéry, aby definovali opatření vedoucí k zabránění potravinového odpadu, předávali si praktické zkušenosti a vyhodnocovali dosažený pokrok. Informovalo o tom ministerstvo zemědělství.
Jedním z cílů udržitelného rozvoje (SDG- Sustainable Development Goals), které byly přijaty na summitu OSN v září roku 2015, je snížit do roku 2030 na polovinu množství potravinového odpadu (FW) na obyvatele na úrovni maloobchodu a spotřebitele a zredukovat potravinové ztráty v oblasti výroby potravin a dodavatelských řetězců. Nedávné odhady evropské hladiny potravinového odpadu (Fusions, 2015) ukázaly, že 70 % potravinového odpadu vzniká v domácnostech, oblast stravování a obchodní sektor spolu se sektorem výroby a zpracování přispívají zbývajícími 30 %. Aby se podpořilo dosažení tohoto cíle a maximalizovalo se přispění všech aktérů, přistoupila Komise ke zřízení Platformy zabývající se prevencí potravinového odpadu a ztrát. Platforma bude spojovat veřejné subjekty (členské státy/země Evropského sdružení volného obchodu, EU orgány a mezinárodní organizace) a aktéry potravinového řetězce zahrnující spotřebitele a ostatní nevládní organizace. Veřejné subjekty budou přizvány k účasti na Platformě Evropskou komisí. Organizace soukromého sektoru budou vybrány na základě kritérií v otevřené výzvě, do které se mohou přihlásit v termínu do 27. května 2016.*
Všechny další informace o výzvě naleznete na internetových stránkách Evropské komise
http://ec.europa.eu/dgs/health_food-safety/dyna/enews/enews.cfm?al_id=1686