Ministr Jurečka dá souhlas ke zkrácení doby používání herbicidu s glyfosátem

Ministr zemědělství Marian Jurečka podpoří zkrácení doby možného používání herbicidu s účinnou látkou glyfosát. Ten se v České republice prodává pod obchodní značkou Roundup. Dnes a ve čtvrtek o tom budou jednat evropští ministři zemědělství. Česká republika dříve podporovala prodloužení jeho použití na dobu patnáct let. Podle Hnutí Duha se ale nemusí používat vůbec, dá se prý nahradit i vhodnou orbou.

Podle programového ředitele Hnutí Duha Josefa Koželouha je dobře, že ministr Jurečka mění svoji pozici a bere v potaz lidské zdraví. Ale není důvod, aby zůstal na půli cesty. Glyfosát je podle nezávislých vědeckých výzkumů možné zakázat zcela a hned. Podle Kláry Kyralové z Hnutí Duha ekologičtí zemědělci glyfosát nepoužívají vůbec. Proti obnovení licence se podle ekologů postavily například Francie, Nizozemsko, Švédsko, Dánsko a Německo.

Glyfosát je zařazen na seznamu Světové zdravotnické organizace jako lehčí karcinogen. Podle studie, kterou v roce 2013 představilo Hnutí Duha, má stopy glyfosátu v těle šest z deseti Čechů. V Evropě byl výskyt zaznamenán u 45 procent testovaných lidí, látka na hubení plevele se podle ekologů nadužívá. V Česku bylo však na glyfosát testováno jen deset lidí, v Evropě celkem 184.

Glyfosát může ohrozit vývoj lidského plodu, zvyšuje riziko genetických mutací a rakoviny. Z těla se ale dostane už po týdnu, proto je jeho přímý vliv na lidské zdraví těžko prokazatelný. V přírodě snižuje biologickou rozmanitost a vyplavuje se z půdy do podzemních vod.

Herbicid Roundup se kromě hubení plevele na polích používá k postřikům v parcích nebo na železnici. Do těla se může dostat v jídle, vdechnutím nebo dotykem. Ekologům hlavně vadí jeho použití k dosoušení řepky, kukuřice nebo slunečnice před sklizní.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down