18.05.2016 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vyzvali k podpoře investic do vodohospodářské infrastruktury

Přestože roste vůle vlastníků vodovodních a kanalizačních sítí k rychlejšímu tempu jejich obnovy s cílem udržet současnou kvalitu a dostupnost zdrojů pitné vody pro obyvatele země, nedá se totéž říci o tempu investic do obnovy páteřních vodohospodářských sítím, především velkoprofilových přivaděčů vody. Uvedl to na setkání s novináři předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) František Barák. Sdružení vyzvalo vládu, aby spíše řešila podfinancovanou vodohospodářskou infrastrukturu. Problémy podle něj v budoucnu nastanou u páteřních přivaděčů, jejichž části vlastní menší obce.

Podle Baráka tento problém zatím zůstává stranou pozornosti, ačkoliv možné havárie páteřní vodohospodářské infrastruktury by postihly řádově vyšší počet obyvatel, než je tomu u lokálních sítí. Vzhledem k tomu, že jde o investice v řádu mnoha miliard korun, měla by být zpracována dlouhodobá koncepce státu, jak tyto investice podporovat, aby se zmírnil jejich dopad do cen vodného. „Obnova a propojování páteřních vodohospodářských soustav patří navíc mezi priority, které vloni v rámci dokumentu Příprava realizace opatření pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody schválila vláda,“ připomněl předseda představenstva s tím, že o této problematice jednali i s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

„Je to věc důležitá, není úplně jednoduchá a bude znamenat velké investice, ale musíme o tom začít reálně a rychle jednat. Čas rychle běží, přivaděče stárnou a potřebujeme mít bezpečnou jistotu, že lidé nepřijdou o kvalitní vodu,“ řekl podle agenturních zpráv Sobotka. Podle něj byla velká část přivaděčů postavena ještě v minulém režimu a během pěti, deseti, maximálně 15 let bude potřeba do těchto přivaděčů výrazně investovat.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down