23.05.2016 | 09:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalita dohody je důležitější než rychlost

Kvalita budoucí dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) je důležitější než rychlost, s jakou bude dojednána. Po květnovém jednání ministrů členských zemí osmadvacítky odpovědných za otázky zahraničního obchodu to novinářům řekla eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

Komisařka ale také zdůraznila, že cílem zůstává snaha uzavřít vyjednávání o podobě smlouvy TTIP ještě za vlády současného amerického prezidenta Baracka Obamy, tedy letos.

"Do konce roku už nezbývá mnoho času, ale spíše než rychlost je důležitý obsah," poznamenala.

Jednání s americkou stranou s mandátem od členských zemí vede Evropská komise. Jak dnes zdůraznila Malmströmová, je si při tom vědoma "hranic, limitů a zájmů EU", a pokud se pro unii klíčové věci nepodaří do konce roku dojednat uspokojivým způsobem, bude se o nich dál jednat rovněž s novou americkou administrativou. "Raději budeme mít dobře dojednanou dohodu v horizontu tří čtyř let, než za každou cenu rychle dokončit TTIP," poznamenal státní tajemník slovenského ministerstva hospodářství Rastislav Chovanec. Ploumenová připomněla kategorický požadavek evropských zemí na zachování standardů ochrany spotřebitele či kvality potravin, Chovanec zase například odmítání geneticky modifikovaných organismů (GMO). Vůči průběhu vyjednávání je velmi skeptická například Francie, jejíž představitelé dávají najevo přesvědčení, že celý proces se nejspíše zastaví.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down