24.05.2016 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kanada schválila prodej geneticky modifikovaných lososů

Kanadské úřady schválily prodej geneticky modifikovaných lososů jako potravin a krmiva a konstatovaly, že jeho požívání je bezpečné. Jako první prodej geneticky upravených lososů schválil loni v listopadu po několikaletém zkoumání Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) Spojených států.

Kanadský úřad zdraví a tamní potravinová inspekce uvedly, že losos vyvinutý firmou Aqua Bounty Technologies z amerického státu Massachusetts je pro přímou spotřebu nezávadný a je stejně výživný jako běžný losos. Rozhodnutí je podle úřadů konečné a geneticky upravený losos nebude muset být jako zboží nijak odlišně označován. Ekologičtí aktivisté vědecký konsensus o nezávadnosti geneticky upravených potravin zpochybňují a tvrdí, že tyto produkty mohou mít dlouhodobě negativní účinky na lidské zdraví nebo životní prostředí. Některé zelené skupiny podaly letos proti rozhodnutí FDA schválit geneticky modifikovaného lososa žalobu, uvedla agentura Reuters. Vědci přidali do genetické výbavy lososa obecného (atlantského) růstový hormon z tichomořského druhu lososa čavyča, který umožňuje modifikovaným rybám nabývat na hmotnosti dvojnásobnou rychlostí ve srovnání s běžnými lososy. Producenti uvádějí, že losos dorůstá plné délky během 250 dnů, zatímco běžně tento druh dospívá za 400 dnů.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down