Spotřeba mléka a mléčných výrobků roste, vloni v České republice dosáhla rekordu za poslední léta 242,3 kilogramu mléka v mléčném ekvivalentu, bez másla, což je meziroční nárůst o 2,5 procenta. To představuje sice nejvyšší spotřeba ze zemí střední a východní Evropy, problémem ale je, že 42,6 procenta tuzemské spotřeby se kryje výrobky z dovozu. Přitom nejde o speciality, ale většinou o produkty, které umíme vyrobit v Čechách v daleko lepší kvalitě. Uvedl to minulý týden na oslavě Dne mléka v Kutné Hoře předseda Českomoravské společnosti mlékárenské Jiří Kopáček.
Podle něj v případě mléka český spotřebitel vypije v průměru 60,5 kilogramu mléka, zhruba čtyři procenta této spotřeby je přitom kryta dovozem. „U smetan zkonzumujeme 5,4 kilogramu, ale 15 procent je z dovozu. Jogurty nám vyskočili o půl kilogramu na 10,1 kilogramu a 16 procent je z dovozu. Spotřeba másla představovala 5,5 kilogramu, ale 43 procent másla je z dovozu. U sýrů a tvarohu spotřeba představuje 16,9 kilogramu, EU má průměr 17,7 kilogramu, ale 51 procent je z dovozu,“ upozornil Kopáček a zdůraznil, že tento poměr není vůbec v pořádku. Ředitel odboru živočišných komodit ministerstva zemědělství Jiří Hojer v souvislosti s probíhající krizí ve výkupních cenách mléka a mléčných výrobků způsobené přebytkem nabídky nad poptávkou uvedl, že současné právní prostředí dané zejména členstvím v Evropské unii neumožňuje rázná a jednoduchá řešení s ohledem na dodržování pravidel jednotného trhu a společné zemědělské politiky. Ministerstvo se však podle něj snaží vypořádat s krizí co nejintenzivněji.
Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec č. 22