Zámecké vinařství Bzenec chce pokračovat ve výrobě sektu, se kterou začalo v loňském roce. Ohlas na trhu je podle vedení společnosti pozitivní. Prvních 14 000 lahví, které firma loni vyrobila, chce prodat letos. Uvedl to obchodní ředitel společnosti Ivo Kaňovský. Bzenec je s výrobou sektů spjatý historicky. První se zde dělaly už v 19. století. Zámecké vinařství Bzenec, které patří k největším vinařským společnostem v tuzemsku, sekt vyrábí ručně klasickou metodou kvašení v lahvích. Na přípravě výroby se podíleli odborníci z Francie z oblasti Champagne.
"Je to novinka, postupně se s tím zákazníci seznamují, děláme prezentace a degustace po republice. Setkáváme se s pozitivními reakcemi, zákazníkům sekt zachutnal. Obratově to samozřejmě ale není takové, jako u tichých vín," uvedl Kaňovský. Výrobou sektů se v ČR už ve větší míře zabývá dvacítka firem, nejznámější a největší je Bohemia sekt ze Starého Plzence. "Je to trend mít v portfoliu kromě tichých vín jeden nebo dva sekty," uvedl Kaňovský. Firma buduje pod bzeneckým starým hradem i zážitkový vinohrad. Budou zde prostory pro degustace, koncerty nebo svatby s vyhlídkou do krajiny. Zámecké vinařství začalo také vysazovat staré odrůdy vinné révy, typické pro dobu Rakouska-Uherska. Kaňovský zmínil například odrůdu Modrý Janek z rodiny Veltlínů, dále například Červenošpičák, Ryzlink buketový, Tramín bílý, Portugalské šedé. Prohlídka zážitkové vinice bude navazovat na návštěvu historických zámeckých sklepů, kam ročně zavítá kolem 3000 lidí.*