Světové ceny potravin v květnu rostly čtvrtý měsíc po sobě. Jejich úhrnné měřítko je už zhruba 3,5 procenta nad lednovým sedmiletým minimem, stále je však sedm procent pod loňským květnem a zhruba třetinu pod historickými maximy roku 2011. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
Hodnota indexu FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se minulý měsíc zvýšila oproti dubnu o 2,1 procenta na 155,8 bodu. Vzrostly ceny všech typů komodit kromě rostlinných olejů, jejichž ceny po čtyřech měsících růstu klesly.
V lednu index klesl na téměř sedmileté minimum 150,4 bodu, od té doby ale postupně roste. Loni se ceny potravin podle indexu FAO snížily o 19 procent a vykázaly čtvrtý rok poklesu za sebou. Srážel je nárůst dodávek zemědělských produktů a pomalejší růst světové ekonomiky.*