Lesnické dotace bude přerozdělovat ministerstvo zemědělství, ne kraje

Lesnické dotace bude přerozdělovat místo krajů ministerstvo zemědělství. Návrh dnes odsouhlasila vláda, resort plánuje dávat 350 milionů korun ročně. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě. Peníze na dotace by měly jít v podstatě ze státního podniku Lesy ČR, které každoročně dávají státu miliardy korun.

Ministr zemědělství Marian Jurečka uvedl, že ministerstvo chce do lesů investovat více peněz, než kolik nyní dávají kraje. Zatímco ty loni poskytly na obnovu a péči o lesní porosty nebo využívání ekologických technologií přibližně 136 milionů korun, záměrem je od příštího roku ročně přispět částkou až 350 milionů korun.

Podle resortu by se měl částečně vrátit stav před rokem 2005. Tehdy se totiž zvýšily peníze pro kraje z rozpočtového určení daní, nárůst byl plánovaný právě na podporu obnovy lesů, na podporu sdružování vlastníků lesů nebo myslivecké hospodaření. Peníze však nejsou podle ministerstva zemědělství vázané právě na tuto činnost. Během desetiletí se tak dotace snížily o 40 procent. Tento stav vede ke znevýhodňování některých kategorií vlastníků lesů nebo k rozdílům v podporách v různých krajích. K některým vlastníkům lesů se dotace dostávají se zpožděním. Navrhované řešení umožní zvyšování biologické rozmanitosti lesů a posilování jejich adaptace na změnu klimatu, dodal Jurečka.

Nařízení mělo podle návrhu platit letos od června. Do té doby jej ale vláda neprojednala. Ministerstvo si řeklo o 350 milionů korun od příštího roku, letos o 100 milionů z rozpočtu a 100 milionů chce pokrýt z rezerv.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down