Produkce vody na jihu Čech od JVS loni stoupla, odběr vody ze soustavy má ale klesat

O 290 000 kubíků narostla loňská produkce pitné vody, kterou Jihočeský vodárenský svaz (JVS) vyrobil a prostřednictvím své vodárenské soustavy dopravil do měst a obcí regionu. Celkově JVS distribuoval téměř 16,5 milionu kubíků. Uvedl to řekl mediální zástupce svazu Zdeněk Zuntych. Ředitel a předseda představenstva Antonín Princ k tomu řekl, že vedle sucha v tom sehrála roli i jednorázově zvýšená dodávka vody do Strakonic.

Hospodaření JVS skončilo i přesto ziskem 6,1 milionu korun oproti plánovaným 844 000 Kč. JVS je největším vlastníkem vodárenské soustavy v Jihočeském kraji, dnes je na ni napojeno 158 obcí a měst, kde žije více než polovina obyvatel kraje. Celkově měří 535 kilometrů. Loni přibyly obce Řepice, Rovná a Mladějovice.

Podle představenstva JVS obce využívají jiné zdroje, odběratelé šetří a zmenšují se ztráty v rozvodných sítích. Například běžný roční odběr Strakonic činí zhruba 220 000 až 250 000 kubíků, zatímco loni, při rekonstrukci odstavené úpravny vody Pracejovice, dosáhl 614 000 kubíků. U řady měst pak Vodárenská soustava jižní Čechy plní roli pouze jakési pojistky pro případ potřeby.

Princ předpokládá, že pokles odběru vody ze soustavy bude pokračovat. Pro rok 2016 by podle odhadů měla roční produkce činit zhruba 15,6 milionu kubíků. Tento stav může mít podle Prince vážné dopady nejen na ekonomiku svazu a jeho investice, ale hlavně na udržení bezproblémového provozu vodárenské soustavy. Podle Prince čelí silnému trendu členských obcí stále významněji zapojovat lokální zdroje. Tento vývoj není ekonomicky ani vodohospodářsky racionální, dodal.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down