18.07.2016 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vyjednávači EU a USA věří, že stihnou dokončit TTIP ještě letos

Šéfové vyjednávacích týmů Evropské unie i Spojených států věří, že mohou stihnout dokončit rozsáhlou smlouvu o volném obchodu během tohoto roku. Uvedli to na tiskové konferenci po 14. kole jednání o tzv. Transatlantickém investičním a obchodním partnerství (TTIP) v Bruselu. Budoucnost smlouvy podle nich neohrozilo ani rozhodnutí Británie opustit unii.

Po tomto kole jednání už mají týmy podle šéfa vyjednávačů Evropské komise Ignacia Garcii Bercera jasnou představu, jak bude dohoda vypadat. "Máme návrhy téměř ve všech kapitolách. Jsme v pokročilé fázi vyjednávání, ale na druhou stranu máme ještě mnoho práce před sebou," řekl novinářům Bercero.

Například v otázce tarifů zbývá podle vyjednávačů projednat již jen tři procenta problematiky, v některých oblastech však ještě není hotový konsolidovaný text návrhů. Mezi hlavními spornými body podle agenturních informací je například to, zda budou Spojené státy akceptovat chráněná zeměpisná označení, kterými se v Evropě chrání lokální produkty. Unii zase vadí geneticky modifikované potraviny a liberální přístup USA k jejich značení.

Šéf vyjednávačů Spojených států Dan Mullaney na tiskové konferenci nechtěl upřesnit ani to, zda by Spojené státy mohly přistoupit na snahu komise nahradit systém arbitráží, kde si ve sporech na ochranu investic vybírají rozhodce samy strany sporu, ustavením skutečného soudu. "Naši vyjednávači procházejí návrhy obou stran, které mají podobné cíle," uvedl Mullaney.

Oba šéfové jednání vyvraceli spekulace o možném krachu jednání kvůli brexitu či připomínkám některých evropských zemí. Podle Bercera jedná komise nadále podle svého mandátu. Na přímý dotaz předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera nedal žádný členský stát EU najevo, že by si nepřál pokračování ve vyjednávání, dodal. Jednání měla původně skončit letos a oba týmy věří, že je to reálné.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. "komise jedná nadále podle svého mandátu"?
    a od koho má ten mandát, když Evropská komise nevolený orgán? snad od americké vlády?

    "Šéf vyjednávačů Spojených států Dan Mullaney na tiskové konferenci nechtěl upřesnit ani to, zda by Spojené státy mohly přistoupit na snahu komise nahradit systém arbitráží, kde si ve sporech na ochranu investic vybírají rozhodce samy strany sporu, ustavením skutečného soudu. „Naši vyjednávači procházejí návrhy obou stran, které mají podobné cíle,“ uvedl Mullaney."
    ...ách, jasně, mají podobné cíle, říkej tomu co seno žere. Měly by je mít rozdílné, pokud vyjednávači unie zastupují státy a né tučné odměny v kapse za zvýhodnění us- a jiných mega-koncernů.

    "žádný členský stát EU nedal najevo, že by si nepřál pokračování ve vyjednávání"
    ani nemohl dát najevo, protože po volbách vždy dochází ke změně směru zvolených skupin defraudantů a vždy to vedou jen poslušní pozitivně a optimisticky ladění oblbovači občanů, kterýžto jsou nastavením systému honěni za obživou aby nestíhali sledovat detaily věcí veřejných a nepletli se jejich zástupcům do řízení státu.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down