Úroda brambor by se měla vrátit na průměr předchozích let

Úroda brambor v České republice by se po loňském propadu o 27 procent měla vrátit na průměr předchozích let. Letos by zemědělci mohli sklidit více než 26 000 tun raných brambor. Zemědělci v letošním roce osázeli bramborami celkem 23 414 hektarů, meziročně o 3,2 procenta více. V Polabí a na jižní Moravě už začala sklizeň raných brambor. Informoval o tom ministr zemědělství Marian Jurečka.

Porosty podle Jurečky zatím vypadají velmi dobře, takže brambor bude dost. V porovnání s loňským rokem postupuje zatím sklizeň raných brambor o něco rychleji, výnos je přitom zhruba stejný. Celkově očekává produkci na průměrné úrovni několika posledních let, řekl.

Rané brambory loni na rozdíl od sklizně v dalších měsících nebyly postiženy suchem. Celková produkce brambor se vlivem mimořádného sucha loni propadla o 27 procent. Celková plocha, na které se brambory pěstovaly, loni meziročně klesla o pět procent. I kvůli těmto faktorům se loni soběstačnost v Česku snížila z obvyklých 80 na 65 procent. Každý Čech přitom ročně spotřebuje zhruba 70 kilogramů brambor.

Podle Jurečky jsou brambory u nás tradiční plodinou, v jejíž produkci můžeme být soběstační. Proto byly zařazeny mezi citlivé komodity, na které zemědělci získávají podporu. Letos je to celkem 135 milionů korun, doplnil.

Podle předsedy Českého bramborářského svazu Miloslava Chlana se výkupní cena brambor pro farmáře pohybuje mezi pěti až šesti korunami za kilogram. Takovou cenu považuje za normální. Do ceny pro spotřebitele je ještě připočítat marže obchodníků nebo dopravu. Ale na jaké úrovni se bude v dalších měsících pohybovat, je těžké odhadnout. Bude záležet na počasí, dodal Chlan.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down